Salgado har en till cyborg bland sina anställda

För ett par år sedan skrev vi och berättade om vår projektledare Peter Söderman som har ett chip inopererat i hjärnan som skulle hjälpa honom att kunna häva anfall i hans kroniska sjukdom Hortons huvudvärk.

Daniel får nfc-chip i handen

Under E-commercemässan tidigare i maj så fick jag äntligen chansen och möjligheten att bli chippad i handen med ett NFC-chip. Det är en möjlighet som funnits ett tag och som jag velat göra. Och under mässan E-commerce fanns företaget Biohax Sweden på plats och genomförde chippning för de som ville.

I praktiken innebär det att man får ett liten NFC-chip i storleken av ett riskorn inlagt under huden. Detta NFC-chip är exakt samma teknik som finns i busskort, gymkort, lånekort mm. Det är inaktiv elektronik som aktiveras då det hålls emot en avläsare/kortläsare som aktiverar chippet genom avläsarens elektromagnetiskt fält.

Den första frågan jag för varenda gång jag berättar att jag gjort detta är: Varför? Och mitt egentliga svar är väl att ”bara för att det går”. Och jag gjorde det utan att egentligen veta vad som är möjligt att använda chippet till. Men det som redan går i dag är följande:

Tågbiljetten under huden

Bara några dagar efter att jag fick mitt chip gick SJ ut med att man from nu kan få sin pendlarbiljett registrerad/lagrad i ett chip i handen. Jag pendlar inte med SJ till och från jobbet men åker en hel del på kundbesök till Stockholm. Så jag har försökt lägga en pott för resor med SJ på chippet men utan att lyckas, Funkar iaf inte via deras betalautomater. Och kanske det bara är månadskort som går att ladda på chippet.

Gymkort och liftkort

SATS har sedan tidigare sagt att man kan ha sitt gymkort på chippet. Det verkar som att vissa gym haft problem med det då de har för svaga läsare. Andra gym borde rent tekniskt också kunna stödja tekniken då flera kedjors gymkort bygger på exakt samma NFC-teknik som i detta chip.

I veckan blev jag kontaktad av en bekant som jobbar på en av Sveriges skidanläggningar. Jag ska få bli testperson för att se om det går att ha liftkortet lagrat i chippet. Leverantören av liftkortssystemet säger att det ska fungera men skidanläggningen vill testa och se att det verkligen fungerar genom en skidhandske innan de går ut och lovar det till sina besökare.

Dörrlås

Många har ju redan idag nyckel-tags för inpassering till sin arbetsplats. Samma teknik går även att ha för sin dörr hemma. Och då borde det vara fullt möjligt att ha sin dörrnyckel lagrad på chippet. Alltså ingen risk att bli utåst med dörrnyckeln lagrad i handen.

Visitkortet under huden

För att jag skulle kunna lägga någonting på chippet till att börja med så beställde jag en sådan här USB-kopplad NFC-läsare/skrivare för 30 dollar. Den kom i fredags och efter några googlingar så hittade jag en gratis programvara till Mac som heter NFC Ideas. Jag skapade en kontaktboksfil i formatet ”.vcf” som jag sedan via programmet NFC Ideas och NFC-skrivaren kunde lägga på mitt chip. VCF är standardformatet som används för de vanligaste mobilernas adressböcker. Så i teorin så kan alla som har en mobil som stödjer NFC-teknik kunna scanna min hand och då få frågan om de vill lägga till ”Daniel Erkstam” i sin adressbok i mobilen. I Iphone funkar det inte då Apple visserligen har NFC-teknik i Iphone 6 och 7 men den är helt dedikerad till Apples egen betalfunktion Apple Wallet. Däremot borde de flesta med Android-mobiler kunna scanna mitt chip.

I framtiden då?

Om denna teknik skulle bli standard så kan man ju tänka sig att vi i framtiden inte längre behöver ha några plastkort med oss utan har det vi behöver lagrat i ett chip i handen. Skulle det bli standard för ID-handling och/eller pass skulle man ju kunna tänka sig att varje individ blir chippad redan på BB.

Många tycker detta är väldigt obehagligt och ryser när jag berättar om min chippade hand. Men detta handlar ändå enbart om en väldigt primitiv teknik med passiv elektronik, precis som i de flesta plastkort du har i din plånbok. Det är rätt långt i från många andra projekt som redan pågår och finns. Det mest spektakulära biohacket som pratats om på sistone är grundaren av Tesla, Elon Musk och hans projekt Neuralink. Syftet med det chippet är att trimma vår hjärna så vi kan få snabbare logisk förmåga och koppla upp vår hjärna mot Artificiell Intelligens. Detta menar Elon Musk är helt nödvändigt för att vi människor ska ha en chans mot AI i framtiden. Och då börjar vi komma väldigt nära de rätt så skrämmande och obehagliga scenarior som målats upp i populärkulturens Science fiction-böcker och filmer.

/ Daniel Erkstam, digital strateg och numera även cyborg