Om att skriva för webben: Träna med Twitter!

Imorse höll jag (Joakim) och vår eminenta praktikant Marielle i ett frukost seminarium om konsten att skriva för webben. Vi träffade ett gäng morgonpigga kunder på Grand Hotell Hörnan här i Uppsala och gav lite tips och råd om hur man gör för att nå ut med sitt budskap på webben.

Ett annat läsarbeteende: Sveper med blicken och scannar av sidan, Letar efter något intressant, Mer ansträngd, Mer selektiv, Fler störningsmoment = andra förutsättningar

Du sitter ju här och läser en blogg nu och känner säkert igen dig i ett förändrat läsarbeteende. På datorn, men framförallt i mobilen eller plattan.

En lyckad webbtext vilar till mångt och mycket på samma principer som journalistikens. Rubrik och ingress är extremt viktiga för att fånga läsarens intresse. Allt som oftast i kamp med färglada banners som rör sig och pockar på uppmärksamhet. Här har många mycket att lära av kvällstidningarna. Dock ska sägas att det är viktigt att du, till skillnad från kvällstidningarna, ser till att rubriken och ingressen har bäring i texten och att det innehåll du publicerar framstår som relevant.

En annan viktig punkt i morgonens lilla dragning är att hålla texterna enkla. Krångliga ord och meningsuppbyggnader ryker all världens väg. Du måste vara skoningslös mot dig själv och skala i din egen text. Inte bara en gång utan helst flera varv. Det finns alltid ytterligare ett onödigt ord som du kan ta bort.

Som läxa kan du ju öva genom att försöka att förmedla ditt budskap i en tweet där du är begränsad till 140 tecken. Kan du inte sammanfatta kärnan i din text i en tweet så säger du kanske för mycket?

För att ge exempel på det här så visade jag inledningen av min c-uppsats i Statsvetenskap från 2010. Tillsammans med seminariedeltagarna skalade vi ner den krångliga inledningen till en tweet. Dessutom med 43 tecken till godo.

Så här såg det ut i uppsatsen:

1. Inledning

Denna uppsats handlar om statens politiska styrning av den svenska försvarsmaktens verksamhet. Konkret och empiriskt studeras vissa problem som under det senaste decenniet uppmärksammats när det gäller försvarspolitikens  demokratiska förankring. Mer generellt anknyter uppsatsen till diskussionen om ”New Public Management” och statens förmåga att styra komplexa verksamheter i ett samhälle med många intressenter.

Och efter att vi hade skalat i texten fick vi fram en sammanfattning som är betydligt tydligare och mer läsvänligt.

1. Inledning

Denna uppsats handlar om att vi som medborgare inte kan styra Försvarsmakten ens genom att rösta. 

Ta´t lugnt!

/Joakim Malmberg

Detta var inlägg nr 7 i #blogg100