Vi åker på kollo – Digikollo 2017

I helgen är det äntligen dags att få åka ut till Väddö på knytkonferens tillsammans med ca 30 smartingar för att under ett par dagar få en massa bra tillfällen till intressanta samtal och diskussioner och ny kunskapsinhämtning.

Till skillnad från traditionella konferenser så är knytkonferenser ett evenemang som deltagarna skapar tillsammans. Det mest kända sådana evenemanget är ”The burning man” som anordnats i Nevada-öknen varje år sedan 1986. Numera ett gigantiskt event med ca 70.000 deltagare men där ingen vet på förhand vad som ska göras eller hända.

Participatorisk kultur kallas detta och har än så länge förutom ”The burning man” mest förekommit inom IT- och Internet-sfären/sektorn.

På en knytkonferens är inget i programmet bestämt på förhand utöver fasta punkter såsom mattider och sånt. Men konferensens program sätts av deltagarna som kommer till knytkonferensen. Därmed är det helt säkert att programmet blir helt optimalt för de deltagare som kommer till konferensen. Och det är väldigt viktigt att alla deltagare är med på att knytkonferensen blir det man själv gör det till.

Ett inlägg delat av Daniel Erkstam (@erkstam)

Både på mindre knytkonferenser som Digikollo förra året och även större sådana jag varit med på har varit magiska just för att det skapas en atmosfär som är inbjudande, social, kreativ och så inspirerande. Det finns inga traditionella konferenser som gett mig i närheten av mängden ny kunskap och nya värdefulla vänner och kontakter som det varit på de knytkonferenser jag varit på genom åren.

Podcamp Europe 2007

Min första knytkonferens/unconference var Podcamp Europe i juni 2007. Det var ett sidoevent till en större mässa om IP-telefoni och datasäkerhet. Där var ett par amerikaner och numera stora internetprofiler som tex Chris Brogan och Jeff Pulver. Även om det inte var mer än 30-40 deltagare på Podcamp Europe lärde jag där känna några riktigt vassa internetentreprenörer och tänkare som jag numera är god vän med och har följt online i 10 år.

SSWC

Sweden Social Web Camp är närmast en institution och en knytkonferens som anordnades på Tjärö i Blekinge skärgård 2009 – 2013. Jag var med alla år utom 2011 då jag satt hemma och ångrade mig djupt att jag inte åkte och istället försökte följa med så mycket som möjligt via deltagarnas livesändningar via Bambuser och via Twitterflödet.

Sista året det anordnades var jag (Daniel) och Peter Söderman där från Salgado.

Åren efter SSWC var det ingen som tog över stafettpinnen. Evenemanget hade vuxit sig till vad som maximalt gick att ordna på den lilla ön (ca 350-400 deltagare varav de flesta var tvugna att tälta då det var mkt begränsat med sängplatser på öns vandrarhem).

Men förra året så tog två eldsjälar, Mikael Kazarnowicz och Ulrika Schreil, tag i saken och styrde upp det första Digikollo på Väddö/Barnens ö. Det blev ett mycket lyckat och givande evenemang och trots att det inte var mer än något tiotal deltagare så var det väldigt inbjudande, socialt, kreativt och inspirerande. Precis som en knytkonferens skall vara.

Dynamiken i dessa knytkonferenser uppstår mycket tack vare just det faktum att det är upp till alla deltagare att se till att det blir en bra och givande knytkonferens. Man kan ju inte skylla på någon annan än sig själv om man får åka hem missnöjd.

Och en viktig beståndsdel i succén med både SSWC och med Digikollo tror jag är att det är en blandning av människor som har ämnet man brinner för som gemensam nämnare. Varje år på SSWC så var de en god andel nya deltagare som anslöt sig till skaran av återkommande deltagere. Och för att se till att fylla på med nya insikter och inspel från nya deltagare på Digikollo så fick de deltagare som var med förra året boka in en kompis som inte var med då för halva priset i år. Smart sätt för att öka chanserna att nya ansluter.