Twitterlive – allt handlar om video framöver

Igår kväll var jag (@erkstam) inbjuden som deltagare på ett evenemang som Sellbranch (Twitters ”Exclusive sales partner Nordics”) anordnade tillsammans med Twitter. Det var dels presentation av nya marknadsföringsmöjligheter som Twitter har lanserat och ska lansera men som ännu inte finns tillgängliga i Sverige.

Bebhinn Nutty, Twitter

Twitters Bebhinn Nutty, Partner manager på Twitter EMEA, berättade om Twitter i stort och hur mycket plattformen fortsätter att växa. Men hon kom ganska snabbt in på att trycka på hur stort video håller på att bli även på Twitter. Delningen av video ökar exponensiellt på Twitter. Twitter köpte upp Vine förra året och lanserade Periscope, verktyget/appen för livesändning från mobilen. Och nu har Twitter tagit fram fler nya format för marknadsföring med video.

Michael Pekhazis från Niche, det Twitter-ägda nätverket för kreatörer (ursprungligen Vine-kreatörer) berättade om sin plattform där även många svenska kreatörer finns med. Det roligaste exemplet på en av kreatörerna som Michael visade upp var norska Instagrammaren Ida Frosk. Som ni kan se på hennes profil har hon den senaste tiden skapat en massa snyggt och kreativt innehåll för Philadelpia-ost:

The Breakfast Express Is Loading Up! ???? #ad #creamcheese #bread #springonion #cucumber #bellpepper #asparagus #PhiladelphiaDeutschland #foodart

Ett filmklipp publicerat av idafrosk (@idafrosk)

 

De nya formaten för marknadsföring är inte alla ännu lanserade för Sverige. Men det var intressant och kan säkert komma att bli aktuellt framöver för någon/några av våra kunder.

Conversational videos

”Conversational videos” är ett format där man postar en video med interaktionsmöjligheter och förfabricerade budskap kopplade till videon. Twitter berättar mer om formatet i detta blogginlägg från början av 2016.

First View

First View innebär att företag och varumärken kan äga den översta platsen i samtliga twittrares flöde för ett dygn. Antar att det går att välja region/land eller köra globalt. Oavsett vilket så låter det dyrt och som något exklusivt för rätt stora varumärken. Det går alltså att visa exempelvis en trailer för en film som har premiär och liknande större marknadsföringsinsatser. Adweek skrev om detta annonsformat i februari. 

Scratch reel – GIF

Twitter har ju haft stöd för att visa animerade GIFs sedan 2014. Nu kommer formatet även erbjudas för marknadsföring. Och dessutom GIF-animationer som man kan kontrollera. Testa själva i nedanstående reklam av Philips så ser ni att ni genom att svajpa/scrolla i bilden kan låta skägget åka på och av som ni vill. Man kan liksom inte sluta:

 

Diskussionspanel om Twitter

diskussionspanel om Twitter

Efter Twitters egna presentationer var det dags för en tung panel att prata mer om Twitters roll för paneldeltagarna och synen på hur bra Twitter fungerar för marknadsföring, diskussion, omvärldsbevakning mm. Från vänster i panelen så hade vi Adam Jonsson som representerade byråvärlden, Christine Luby, Head of Social på Ericsson, Soran Ismail, komiker och Emanuel Karlsten, journalist på bla Göteborgsposten. Mycket intressanta tankar som kom fram och dessa fyra hade jag gärna lyssnat mer på.

Adam Jonsson verkade vara den enda i panelen som egentligen berördes av Twitters marknadsföringsmöjligheter.

Christine Luby berättade om hur hon och Ericsson använder Twitter för att i huvudsak interagera med folket i företagen de jobbar med. De är ju ett strikt B2B-företag men Christine föredrog att tänka att de jobbar med P2P (people to people) med sin marknadsföring via de sociala kanalerna.

Soran Ismail uttryckte pricksäkert den besvikelse som vi många delar som varit med på Twitter länge: Han sa att Twitter för honom har gått från att vara som en skolgård till att nu blivit som en stor rättegång där alla är skyldiga tills motsatsen har bevisats. Soran sa att han tidigare deltog i mycket politiska diskussioner men att det inte längre går. Utan att han nog använder Twitter i stort sett som alla sina följare: för omvärldsbevakning kring vad som snackas om just nu. Men sedan ser han Twitter som en fantastisk kanal att enkelt och gratis kunna marknadsföra sina gig runtom i Sverige.

Emanuel Karlsten berättade om hur han ser Twitter som ett viktigt journalistiskt verktyg för omvärlds- och nyhetsbevakning. Han berättade hur han använde Twitter för undersökningar/polls och för att samla in uppslag.

Tack Sellbransch och Twitter för en intressant och givande eftermiddag och kväll!

/Daniel Erkstam