På konferens med Social media managers från Finland

I måndags (28/1) hade jag förmånen att få vara med på en hel dags konferens ombord på fina fartyget Viking Grace på en resa från Stockholm till Åbo.

Konferensen var för CMAD (mer om eventet/nätverket längre ner) och arrangerades av en geek-vän, Johanna Janhonen, som också var den som bjöd in mig till eventet.

Sociala medier i Finland

Det var ett späckat program med 15 minuters presentationer, mycket tid för mingel och en trevlig middag som avslutning innan de klev av båten i Åbo på kvällen och vi åkte hemåt igen. De olika presentationerna gav en bra inblick i hur arbetet med communitys, organisationer och varumärken bedrivs i Finland. Viking Line berättade transparent om hur de jobbar med sin marknadsföring i sociala medier.

Vi fick även en kort men konkret dragning om vad som är viktigt att tänka på ifall man installerar en chat-bot för att svara kunder i någon kanal. Bla var tipset att inte göra det förrän BÅDE kunder och den egna organisationen är med på noterna.

Handfasta tips om video, utbildning mm

Det var några mycket konkreta saker vi fick med oss. Bla hade Ville Pohjonen en fartfylld turbolektion i hur man gör bättre videos för sociala medier. Hans tips om hur man håller en mobil när man ska filma fick jag användning för redan dagen efter konferensen i en utbildning i video för sociala medier som jag höll för EU-projektet Affärskompetens i Tierp för 12 deltagare. Och Villes moves blev även en hashtag och var även tvungen att tillägna honom en egen meme:

Värdefullt nätverkande

Det var även intressant att höra om en finsk organisation som anordnar utbildning för Social Media Managers. Särskilt eftersom vi from i höst ska hålla en certifieringsutbildning just för Social Media Managers tillsammans med en samarbetspartner (mer om det när allt är spikat/publikt ;)). Vi bestämde att utbyta idéer och tankar kring innehåll i vad en sådan utbildning ska/bör innehålla.

Linda dokumenterade med bilder

redan-redan-cmadfi

Hela dagens alla presentationer dokumenterades i live-teckningar av Linda Saukko-Ranta från Redan redan. Linda var otroligt skicklig och snabb att fånga essensen i varje presentation och det var fascinerande att se hennes teckningar växa fram i rasande tempo.
Samtliga hennes illustrationer från konferensdagen hittar du här.

Transparent organisation lever som de lär

Det finns mycket att se och läsa om eventet som det borde vara när det är 150 kommunikationsproffs som är på konferens. Dels kan du kolla in hashtag #cmadfi på Twitter, samma hashtag på Instagram, denna Facebooksida och på CMAD.fi. Och förstår du finska finns hela dagens alla presentationer nu upplagda på Youtube:

Mer om CMAD och dessa träffar

CMAD står för Community Manager Appretiation Day och grundades i USA av Jeremiah Owyang. Johanna Janhonen är den som tog detta event till Finland och har på frivillig basis ordnat meetups för community managers och social media managers i 8 år. Eventet är alltid den fjärde måndagen i januari. De har arrangerats på olika orter runtom i Finland men detta var första gången konferensen var ombord på en kryssning Åbo/Stockholm.

Till sist…

daniel-merja-cmadfiHela dagens program var på finska så det visste jag skulle bli en utmaning för mig då jag visserligen pratar ok finska men inte varit i Finland för att prata jobb utan mest är där för att hälsa på min frus familj och våra gemensamma vänner. Men det gick bra att följa med i presentationer och föreläsningar. Och många av deltagarna kunde svenska och pratade gärna svenska med mig i pauserna.

En extra grej som var trevlig för mig personligen var att min fru även anmälde sig på eventet och var med på kryssningen. Efter snart 29 år tillsammans var vi för första gången på samma jobbevent. Hon har sedan ett par år tillbaka helt bytt branch (efter 20 år som ingenjör på GE Healthcare) och startat upp en egen verksamhet där hon främst via DIY-konto Silverödlan på Instagram och blogg nu får in uppdrag där hon inspirerar hemmapysslare men framför allt skapar kreativa idéer och innehåll för kunder och varumärken.

Så tack CMAD för att jag fick vara med på detta spännande och givande event! Hoppas få träffa er alla i något sammanhang igen!

/Daniel Erkstam