Sitt lugnt i (Instagram-) båten!

båt på stormigt havDet har varit stor diskussion på nätet efter att Instagram i går gick ut uppdaterat sekretessavtal och användarvillkor för tjänsten. Jag har inte läst på allt som skrivits kring detta men det har varit höga tongångar. Och jag märkte det mest genom att det var en massa folk som plötsligt började lägga till mig på den igendammade bilddelningstjänsten Flickr (som jag iofs fortfarande gillar och har Professional-konto på).

Folk är uppörda över att det kunde tolkas som att Instagram tog sig friheten att använda de bilder som användare laddar upp till i stort sett till vad som helst.

Jag känner igen mycket av argumentet och tongångarna från då Facebook gjorde samma sak för några år sedan. Plötsligt skulle en massa människor lämna Facebook och det är många som fortfarande inte är på Facebook för att de minsann inte ska få några data i form av uppdateringar och bilder.

Jag har sagt det förr men det verkar behöva upprepas gång på gång:

Betalar du inte för en tjänst så är du inte kund utan en del av tjänsten 

För det finns inga gratisluncher. Facebook, Instagram och Twitter är inte några välgörenhetsprojekt som drivs i syfte att koppla ihop alla världens människor som något fredsprojekt eller liknande. Det är affärsidéer som blivit framgångsrika tjänster med som i Facebooks fall den nästan ogreppbara användarmängden en  m i l j a r d  användare. Sånt låter sig inte göras gratis. Någonstans ska all den datakraft som behövs för att driva dessa tjänster hämtas. Så vad är problemet?

Jag har själv som filosofi att det jag laddar upp på nätet eller skriver ska få spridas och kopieras och återges och användas om och om igen. För om jag ville att min bild eller textrad inte skulle få spridas/användas/delas/kopieras/återanvändas så skulle jag inte ha laddat upp det på nätet. Det är liksom hela grejen med nätet. Och om nu facebook/Twitter/Instagram säljer mitt innehåll till en glad schampotillverkare (inte så troligt i mitt fall) så varsågod! Kul att kunna bidra med något isåfall som gör det möjligt för Instagram, facebook och Twitter mfl att köra på ett tag till. Fram tills vi alla försvinner någon annanstans och delar med oss av vårt innehåll på en annan plattform.

Och så för ca en timme sedan så la Instagram upp detta inlägg där de gör någon slags pudel och talar om att de minsann lyssnar på användarna och den kritik som framförts. Och så förtydligar de vad den juridiska texten i användarvillkoren och integritetsinställningarna betyder.  Inlägget delas för fullt just nu i mitt flöde. Imorgon antar jag att diskussionerna kommer att handla om hur mycket de egentligen backat och hur mycket som bara var missförstånd och övertolkningar av en krånglig text.

/ Daniel Erkstam