Sista dagen på praktik

 

“Tiden har bara flugit förbi, hur kan det gå så fort?” 

Tid är ett lustigt begrepp. Tid går inte att rucka på, vi kan mäta det med precision med så små mått att innan vi ens kan tänka tanken har en sekund redan passerat. Måtten är bestämda, sextio sekunder på en minut, sextio minuter på en timme och så vidare. Men även då vi vet exakt hur lång en dag eller en vecka är kan upplevelsen av tiden skilja sig markant. Ibland verkar sekundvisaren på klockan stå still och en timme känns som ett år. Och ibland tittar man upp på klockan efter fem minuter och inser att get gått två timmar. 

2017-03-03 11.12.39-1Jag har varit här på Salgado i sex veckor nu och tiden har verkligen lämnat kvar mig i kölvattnet efter att ha rusat iväg. Det känns som att jag började min praktik alldeles nyss. Och jag ställer mig frågan, vart tog tiden vägen? Det här sista blogginlägget är ett utmärkt tillfälle att titta tillbaka på veckorna som gått och reflektera över hur mycket tid sex veckor faktiskt är och hur mycket jag hunnit med. 

Jag var nervös när jag satt på bussen mot Uppsala den där första dagen i slutet på januari. Hur skulle det bli? Skulle det vara roligt? Skulle jag få lära mig mycket? Skulle jag vara till nytta? Det var många frågor som virvlade runt i huvudet. Och nu, med facit i hand kan jag säga att det blev otroligt bra och det är med vedmod som jag firar av min sista dag på Salgado. Men jag tar också med mig en väska full med nya erfarenheter och ny glöd inför den kommande terminen.

Jag har försökt att få vara med på så många delar av verksamheten som möjligt för att få med mig så mycket i bagaget efter den här perioden som det bara går. Jag har lekt fluga på väggen på möten, men också fått delta aktivt. En bra blandning av observation och att få testa på som jag verkligen har tyckt om. 

Från första dagen har jag fått jobba skarp med riktiga kund-case. Redan första dagen fick jag mitt första uppdrag och det har rullat på sen dess och det har alltid funnits något att göra. Saker som research, bildredigering och att skriva copy tillsammans med Erika innan jag fick testa mina vingar och skriva eget material. 

Vill passa på att göra en liten shout out till Erika här. Hon har varit ett grymt stöd både för att bolla idéer med och som rådgivare för min egen kreativitet och mitt skrivande. Inte bara det, det har också varit väldigt roligt. 

Någonting jag var nyfiken på när jag fick praktikplatsen på Salgado var de utbildningar som de har och under min praktik så har jag fått ta del av föreläsarvärlden med Daniel. Jag hade på känn att jag skulle gilla det och jag hade helt rätt och jag fick inte bara mersmak utan fick till och med hålla en egen föreläsning igår. Jag är väldigt glad för de föreläsningar som jag fick följa med på eftersom jag fick mycket bra tankar och idéer med mig från dem. Daniel är ett levande lexikon när det kommer till kunskap och det har fått mig att inse att även om sakkunskaper är viktiga så finns det så mycket mer att hämta ifrån. Kunskaper i kringliggande ämnen, kuriosa och egna erfarenheter är alla otroligt bra verktyg att använda när man föreläser. 

Screenshot 2017-03-03 13.55.26Något som jag fick erfara själv när jag höll min föreläsning igår som handlade om Kundtjänst på Facebook. Med min bakgrund från kundtjänstbranschen kunde jag prata utifrån mina egna erfarenheter och det gav en extra nivå till föreläsningen. Det gjorde också att jag kände mig lite säkrare, även om jag var otroligt nervös innan. Men jag tror att den typen av nervositet nog bara är positiv. Den hjälper en att hålla huvudet på skaft och att fokusera. Jag har också haft hela perioden på mig att förbereda föreläsningen så jag har kunnat använda det jag har lärt mig under praktikens gång och har haft gott om tid att ta fram en föreläsning som jag kände mig nöjd med. 

Och under hela perioden så har jag haft min handledare Jocke som stöd och bollplank. Från första dagen har han varit med och gjort min praktik till en så pass bra period som den har varit. Allt ifrån planering till att ge mig uppgifter som har varit både roliga och utvecklande. Vi gick igenom min föreläsning tillsammans och jag fick bra feedback och efter att ha ändrat lite kände jag mig mycket säkrare på materialet jag hade.

Och resultatet? 

En grymt bra finish på en grymt bra praktik. 

Jag vill tacka Lotta och alla härliga tokar på Salgado för att jag fick vara en tok i gänget i några veckor och för allt som jag har lärt mig hos er. Jag tar med mig allt tillbaka till skolan med ny enthusiasm för studierna nu när jag fått en glimt av det som jag kämpar med uppgifter och tentor för att nå. 

Tack!