Roligare videomöten med Prezi och Snap Camera

En stor del av Sverige och även större delen av världen sitter numera i princip dagligen uppkopplade i videomöten och distansutbildningar. Och alldeles i början av corona-krisen bloggade vi om vilka verktyg som är bäst lämpad för att hålla möten och utbildningar på distans.

För många har det kanske varit mycket nytt att sätta sig in i och man har varit tvungen att lära sig flera olika verktyg då företag föredrar och har konton för olika varianter: Microsoft Teams, Google Hangout och betalverktyget Zoom verkar vara de mest populära. Men det finns många fler. Och alla leverantörer utvecklar nu snabbt vidare sina verktyg i den ökade konkurrensen och den plötsliga gigantiska marknaden: Några exempel: Zoom har haft en hel del säkerhetsproblem som de försöker fixa till. Microsoft la snabbt in möjligheten att ha valfria bakgrunder i sina möten. Google Meet/Hangout ökade max antal deltagare i möten från 100 till 250 osv.

Många av dessa olika verktyg fungerar på liknande sätt och upplevelsen av att hålla möten och utbilda/utbildas på distans är rätt så lika oavsett vilket verktyg som används.

Men nu kanske du som presentatör skulle vilja bjuda på lite extra interaktivitet i din presentation? Då borde du kolla in Prezi Video som introducerades i november 2019. Prezi är ett presentationsverktyg som funnits i över 10 år och där du kan bygga presentationer mer interaktiva och där principen är zoomning mellan dina presentationsobjekt mer än ett linjärt bildspel som de flesta andra presentationsprogram har som grundprincip.

Här är ett exempel på hur en Prezi-presentation kan se ut som vi på Salgado har använt i en kortare dragning på ett företagsevent. Själva presentationen utan det vi berättade kan verka lite kryptisk men som exempel på vad Prezi är och skillnaden mot en traditionell Powerpoint eller Keynote funkar det.

Prezi Video

Prezi Video, som introducerades så sent som i november förra året, innebär att du nu kan synas själv i din egen Prezi-presentation. Och i vissa av verktygen för videomöten och distansutbildningar (Google Hangout, Microsoft Teams) så kan du välja ”Prezi Live” som en kamera i kamerainställningarna för tjänsten under mötet. Och då kan du visa en Prezi-presentation med dig själv samtidigt i bild för de övriga deltagarna.

Här en kort introduktion om av vad Prezi Video innebär och hur det ser ut:

Och här är en lite längre beskrivning om hur du som redan har koll på Prezi kan se hur du gör en Prezi Video.

Med lite fantasi och planering så kan du få till en mer interaktiv och intressant presentation där deltagarna kan se både dig som presenterar och den presentation du använder som stöd för ditt budskap.

Snap Camera

Snapchat bytte för några år sedan namn till Snap Inc. Och företaget gick då samtidigt ut och sa att de inte bara är ett app-företag utan att de vill innovera vad en kamera är för något. Utöver appen så har de gjort Snapchat-glasögonen Spectacles. Men det finns även en kamera-app för datorer/desktop som heter Snap Camera. Du kan ladda ner Snap Camera till din dator här.

Och med Snap Camera installerad i din dator kan du under ett videomöte eller distansutbildning byta till Snap Camera i inställningarna för videokamera i den tjänst du använder för videomötet. Då har du möjlighet att välja bland en väldigt stor mängd ansiktsfilter likt det som även finns i Snapchat-appen på mobilen. Och så kan du avsluta distansutbildningen som en banan.

Anastasia is a banana in a video conference meeting.

Snap Camera går att använda i Google Hangout och Microsoft Teams. Men säkert även i fler verktyg för videomöten och distansutbildningar.

Gratis webinar om detta

Vill du veta mer om detta och få till det själv? Vi bjuder på ett gratis webinar via Google Meet/Hangout den 7 maj 2020 kl. 13 då Daniel Erkstam visar hur Prezi Video fungerar och även hur du använder Snap Camera, så avslutar vi förhoppningsvis webinaret med att alla deltagare blir bananer.

När? 7 maj kl. 13.00-13.30

Hur? Skicka mail till daniel@salgado.se så får du länk till webinaret.