Retweeta tack!

retweet favorit

 

Det råder förvirring kring favoritmarkeringar på Twitter. Det är i alla fall så jag tolkar det utbredda felanvändandet av funktionen.

Det tog sin tid men nu börjar folk förstå sig på hashtags. Efter ungefär ett år av irriterande långa meningar, ihopskrivna till den grad att de inte längre går att tyda, tycks folk äntligen har förstått det egentliga syftet med att märka sina instagrambilder med en hashtag. En irriterad själ vilar dock aldrig och jag styr nu min avsky mot felanvändandet av favoritmarkeringar på Twitter.

Min teori är att folk direktöversätter Facebooks funktioner till Twitter. På Facebook kan man gilla, kommentera eller dela. På Twitter kan man gilla (favoritmarkera), kommentera (svara) eller dela (retweet). Men funktionerna har olika betydelse i de olika kanalerna och det tycks folk har missförstått.

Att gilla på Twitter ger ju inte samma effekt som på Facebook. Jag tror att favoritfunktionen på Twitter är i syfte att spara tweets för egen räkning. Om någon exempelvis har delat en artikel som du enkelt vill hitta igen, eller ett fyndigt tankesätt som du vill återkomma till. Alltså inte som på Facebook, där gilla är ett sätt att visa din uppskattning och sprida budskapet vidare.

Jag tror att de flesta som twittrar uppskattar om de budskap/åsikter man delger får så stor spridning som möjligt. Därför blir favoritmarkeringar ett irritationsmoment. Åtminstone som det tycks användas av många idag, med syftet att ”gilla” fast utan någon som helst effekt.

För att sammanfatta mitt budskap: ”Favoritmarkera” är inte samma sak som att ”gilla”. Använd Retweet istället!

/Jocke

Blogginlägg nr 5 i #blogg100