Presentationsverktyg eller inte presentationsverktyg?

Hamlet och en overhead-apparat

 

Ett ständigt återkommande diskussionsämne i många sammanhang är huruvida man ska använda Powerpoints för sina presentationer eller inte. Själv är jag väldigt förtjust i att använda Prezi medan det finns de som hävdar att Prezi ”strider mot Geneve-kommissionen” ????

Detta har ju egentligen inte att göra med Sociala medier men det har definitivt att göra med kommunikation. Och så ordnar vi ju kurser i Prezi ????

Jag menar iaf att man kan förstöra det som var en lovande presentation med vilket presentationsverktyg som helst. Särskilt om man i Powerpoint, Keynote eller Prezi börjar använda funktioner och häftiga effekter bara för att det går. I Powerpoint kanske man går bananas på olika animeringar och framför allt proppar dem fulla med text. I Prezi kan man göra vilken publik som helst rejält åksjuk med snurr-funktionen mellan bilderna (har upplevt det själv).

Keep it simple

Det viktigaste i presentationen är så klart att verktyget tillför något. Gång på gång sitter jag i publiken och lider av att läsa föreläsarens stolpar och ofta i princip hela manuset samtidigt som jag hör föreläsare säga samma sak. 2014 behöver vi inte göra så. Vi kan låta publiken ta del av stolpar och föreläsningsanteckningar och även hela manus om vi vill. Men det kan göras genom att dela texten i ett dokument via Google Docs, Evernote eller annat verktyg för att dela ett textdokument till många. Jag föredrar Evernote. Och de som varit på mina föreläsningar vet att jag brukar dela det Evernote-dokumentet genom att skapa en kort-url med korta.nu för att kunna dela det via en adress som är lätt för deltagarna att komma ihåg. Använder man Prezi kan du i det dokumentet lägga in länken till den presentation du använde dig av i presentationen. Använder du Powerpoint eller Keynote bör du lägga upp presentationen på Slideshare eller dela den på annat sätt så deltagarna både har kvar dina anteckningar och presentationen.

I presentationsverktyget tycker jag man hellre kan konentrera sig på att ha minnesstödjande bilder till det man berättar om.

Så oavsett vilket presentationsverktyg du använder så är grundregeln densamma: Håll det enkelt, använd bilder och dela text/manus på annat sätt än att visa det i presentationen.

Några exempel:

Om man friar med en powerpoint bör den göras så här:

Skippa Powerpoint?

De som använder sig av blädderblock och whiteboard och vägrar presentationsverktyg brukar ofta vara noga med att påpeka varför det gör det. Och ofta brukar det tydligt framgå att de anser sig vara lite bättre föreläsare och att de därför inte behöver gömma sig bakom en tråkig powerpoint. Det kan ju eventuellt vara så i vissa sällsynta undantagsfall. Men då gäller nog att man bör vara i klass med det RSA Animate gör:

Ganska ofta får jag känslan av att presentatören egentligen bara är talanglös, inte hade tid att satsa på förberedelse eller helt enkelt bara är för oteknisk för att få till något annat än grottmålnings-teknik för sin presentation.

För även en engagerad föreläsare som vägrar använda presentationsverktyg kan föra tankarna till klassikerna Papphammar och Kurt Olsson.

Vad tycker du?

Skriv gärna en kommentar om vad du tycker i denna fråga. För jag tror att de flesta har en stark åsikt i denna fråga. Stämmer det som Eddie Izzard säger på slutet i detta klipp: Att ditt framtträdandes intryck på publiken beror till 70% på hur du ser ut, 20% hur du låter och bara 10% vad du säger.

Välkommen på kurs i hur man använder Prezi

Om två veckor anordnar vi ännu en kurs där du kan komma till oss i Uppsala och lära dig hur Prezi fungerar. Och att delta kostar endast 2900 kr för en heldagskurs (9-16). Mer info om kursens innehåll hittar du här. Och vill du anmäla dig är det bara att maila hey@salgado.se.

/ Daniel Erkstam