Praktik vecka 10: på svenska!

Snart kommer jag till slutet av min praktik och det känns som det är dags att refleketera lite grann. Det är lätt att glömma att en av mina mål från början var att förbättra min språkkunskap! I praktiken har jag faktiskt pratade engelska nästan hela tiden och mitt självförtroende när det gäller svenska har bara minskat.

Men samtidigt att vara i en miljö där folk som har svenska som modersmål pratar mycket har onekligen hjälpt. Under de tio månader jag bodde i Sverige innan jag började hos Salgado var det ganska ovanligt att jag var med i ett samtal med mer än ett par svenskar. Jag var faktiskt ganska van vid att blockera ut svenska när samtal hände omkring mig – en dålig vana från sju år av resor med min svensk sambo, när jag kunde bara några grundläggande fraser.

I början var det otroligt svårt att delta under lunchrasten och andra sociala situationer. Jag fortfarande känner mig jättetyst och har det svårt att hoppa in och tillägga till mina åsikter. Men jag vet att min förståelse har ökat under de sista tio veckor, även om jag har inte alltid märkt det. Och varje vecka försöker jag prova ett nytt ord eller utmana mig i något sett.

Jag förklarar ganska ofta för kollegor och andra att jag skriver bättre än jag talar, så idag tyckte jag att det var dags att bevisa det. Jag tänker inte kontrollera texten med någon annan innan jag publicerar det och jag ser fram emot att få massor av rättelser!

Men nu vill jag byta ämnet till något lite mer relevant för Salgados område. I morse märkte jag att möjligheten att skapa omröstningar plotsligt fanns på Twitter. Jag kunde inte motstå prova det bara för att se vad den allmänna åsikten var.

Polls on Twitter

Som du väl ser, än så länge 100 procent tycker det är trevligt. Men jag märkte snabbt att mycket fler folk hade sett det än svarat. Jag antog att de flesta människor bara brydde sig inte. Men efter jag provade kolla på mobilen blev det tydligt att det fungerar inte för de som använder appen.

Hoppas att omröstningar kommer till mobil-användare snart också, då får vi verkligen se vad alla tycker!

Några saker att veta: tills vidare, omröstningar är automatiskt öppna för 24 timmar och får ha bara 2 alternativ. Att rösta lägger ingenting till din egen flöd och ingen kan veta att du röstade, eller vilket alternativ du valde. Så just nu är det ganska enkelt, men vi får se hur det utvecklas.

Jag måste undra varför Twitter bestämde att införa denna efter Facebook har tyst avvecklat sin ”Questions” funktion, förmodlingen på grund av att ingen avände det. Men kanske kommer det att funka bättre i den Twitter miljön. Håll utkik!

Tills nästa gång…

Helen