Peter – vår hjälte och cyborg

Peter Söderman är en av våra projektledare på Salgado. Han har en utmaning i livet som vi andra på Salgado inte behöver kämpa med: Hortons huvudvärk (<–länk till Wikipedia-artikel om sjukdomen). På engelska kallas sjukdomen ”Cluster headache” och kallas även för ”Suicide headache”. Det är alltså något helt annat än migrän vi pratar om här. En illustration av hur smärtan känns och som Peter har bekräftat stämmer är den här:

illustration av Hortons huvudvärk

Anfallens frekvens och längd varierar över tid. Och det enda som finns att ta till för att försöka häva eller korta ner anfallet är att Peter andas syrgas via en mask. Men Peter kan trots denna utmaning utföra sitt jobb med bravur. Han orkar tom skämta om det och säger att det är ett sätt att inte låta sjukdomen vinna över honom. Han brukar låtsas vara Darth Vader när han sitter och puffar syrgas på kontoret. Vid något enstaka tillfälle har det hänt att Peter under ett kundmöte har känt att ett anfall är i antågande. Då ber han bara få ta ett break och går undan och drar lite syrgas som han har med sig i en ryggsäck. Det är så klart ingen kund som har sagt något om det men de flesta har ju aldrig hört talas om sjukdomen.

Vi skriver om detta idag för att vi tycker att det är viktigt att berätta om denna sjukdom. Och det kan vara bra för våra kunder och andra att få veta om detta. Vi skriver också om detta idag för att Peter just nu (igår skedde operationen) fått ett chip inopererat i huvudet. Detta är en ny behandlingsmetod som, när det är intrimmat, ska fungera lite som en pacemaker men för hjärnan och i syfte att häva Horton-anfall. Här kan du läsa mer om denna behandling.

Så vi tänker extra mycket på Peter i dagarna. Och han berättar löpande hur behandlingen går på sin Instagram-profil:

Allt gick bättre än jag kunnat tänka mig. Mår under omständigheterna ok. Känner inte ens att jag har ett chip i huvudet! #operation #hortonshuvudvärk #clusterheadache

Ett foto publicerat av petersoderman (@petersoderman)


Kämpa Peter och hoppas du snart är tillbaka på kontoret för vi behöver dig! Och så hoppas vi alla innerligt att detta ingrepp ska hjälpa dig och ge dig en drägligare vardag. Och ja, vi tycker det är rätt så coolt att vi numera har en cyborg som kollega ????