Nytt år med Facebook

2013 har precis börjat och alla krönikor med experternas utlåtande om vad som ska bli de stora trenderna i år står som spön i backen. Måns Jonasson på .SE publicerade en krönika i går och mycket är träffsäkert som det brukar vara när Måns uttalar sig. Men en spådom som jag inte alls tror på är då Måns förutspår att 2013 blir året då Facebook drabbas av stor massflykt bland svenskar. Det är väldigt nära 5 miljoner aktiva svenskar på Facebook nu (4,938,420 i skrivande stund). Man kan påstå att en kritisk massa finns där och jag tror Facebook är här för att stanna. Några är upprörda över att Facebooks nya sätt att visa reklam och att det numera även går att köpa visningar i tidslinjen som då blandas upp med det dina vänner delar. Men folk har blivit upprörda många gånger under årens gång. Och det beror nog åter mest på att folk gång på gång missförstår och tror att de är kunder till Facebook när vi alla i själva verket är en del av tjänsten eftersom vår betalning för att få tillgång till världens största sammankoppling av människor är all den data och den information vi lägger upp och delar med oss av där.

Nytt år, ny Facebook Messenger

I går kom även en uppdatering av mobilappen för Facebook messenger och där följer en ny funktion med: Möjligheten att skicka röstmeddelanden till dina vänner, en funktion som jag använder en hel del idag via en specifik app som heter Voxer. Framför allt använder jag det för att kommunicera med mina två bröder som bor i USA. Tidsskillnaden gör att Voxer eller denna typ av trådade röstmeddelanden är perfekt sätt att föra ett samtal och konversera bara genom att trycka på en knapp och tala in ett meddelande.

I Canada rullar Facebook även ut möjligheten att ringa till varandra via Facebook. Man ringer då via IP-telefoni och sin mobila bredbandskoppling istället för på vanligt vis. Detta blir alltså en svår konkurrent till Skype om det skulle rullas ut i alla länder. Techcrunch skrev utförligt om dessa nyheter i Facebook Messenger igår.

Facebook är inte en tjänst

Deeped brukar säga att Facebook inte längre är en tjänst utan en organism. Och även jag tror att de med sina en miljard användare över hela världen måste ses mer som en organism och infrastruktur än en enskild tjänst eller webbplats. De är här för att stanna för en lång tid framöver.

Framtiden?

Jag törs inte sia så mycket och detaljerat om de stora trenderna 2013. Kanske lite fegt ???? men det går fortare och fortare på webben. Och det enda vi vet om framtiden är att vi inte vet något om framtiden. En större trend som jag tror har hållit på länge och som definitivt fortsätter även detta år är att Internet och den fysiska verklighet som en del kallar för IRL (jag tycker webben också är ”real life) vävs ihop. Möjligheterna med geotaggning, Augmented reality och sakernas Internet har vi bara sett början av. Och det har ju redan i flera års tid lagts upp innehåll på webben i form av tweets, bilder och videos mm som har en geografisk tagg och alltså är uppmärkta med en specifik plats i vår fysiska verklighet som de hör ihop med

God fortsättning på det nya året!

 

/ Daniel Erkstam