Narrative – en recension

Förra veckan körde jag (Daniel) ett försök att logga så mycket som möjligt av dagarna i en så kallad ”lifelogging”-vecka. Ett viktigt redskap i det var att använda mitt nya Narrativeclip som jag nu haft nästan exakt en månad. Så nu tänkte jag att det är dags att recensera denna väldigt hajpade pryl från Linköping.

Jag gillade verkligen idén då jag hörde talas om den för 1.5 år sedan. Och jag var en av de första som köpte en Memoto-kamera som den hette först. Hela projektet och idén fick in sin finansiering till stor del via detta Kickstarter-projekt. Vi var många som var lyriska över uppfinningen och tanken med att ha en liten pryl som fångade hela dagen och som i kombination med smart programvara/app hjälper en att sortera fram de viktigaste ögonblicken under dagen.

Men det dröjde innan Narrative-klippet kom ganska exakt ett år senare än det först utlovade leveransdatumet. Då jag valt orange färg fick jag mitt mycket senare än de som hade valt grått, vitt eller svart eftersom det blev något extra problem med hållbarheten i den orange plasten i första försöker.

Så när jag till slut fick mitt clip hade jag redan hunnit läsa sågningar som denna och var alltså rätt så leds att vänta och hade låga förväntningar då det kom.

Upsides

  • Kvalitén på bilderna är förvånansvärt bra. Det blir få eller inga skakiga eller suddiga bilder.
  • Algoritmen som väljer ut appar fungerar imponerande bra. Utan ingrepp väljs oftast riktigt bra bilder ut som respresentativa bilder för dagen.
  • En bra snackis att ha på sig i konferenser och mingel.
  • Äntligen en mojäng som automatiskt fotograferar min publik då jag föreläser och håller lektion. Det är en sak jag länge tänkt att jag borde börjar göra men som jag alltid glömmer.

Downsides

  • Hastigheten. När man skall tanka upp dagens bilder är det mellan 400Mb och 1 Gb data som ska laddas upp i molntjänsten. Det går inte fort utan kan ta upp emot 2 timmar med en inte-så-snabb 24Mbit ADSL-uppkoppling på landet. Detta är överlägset det sämsta med Narrative. För det har hänt mer än en gång att jag tänkt att jag ska lägga upp någon bild från dagen på Instagram eller Facebook men att jag lagt mig innan uppladdningen av bilder är klar.
  • 5 megapixel. Varför måste bilderna vara så gräsligt stora? Det är ju knappast bilder man vill skriva ut stora tavlor av. Om bilderna varit på 1.3 megapixel hade det räckt finfint för mig. Och uppladdning hade gåtts å mycket fortare. Även att bläddra i appen bland alla bilder blir trögt då alla de stora bilderna ska laddas för att visas.
  • Batteritiden. Glömmer man att ladda den dör den dag 2. Och det märker man först då man ska ladda över bilderna från Narrative.
  • Buggigt både i  app och programvara. Programvaran för Mac har hängt hela datorn en gångs så enda sättet att komma vidare var att vrål-stänga-av datorn. Och apparna kraschar både i Ipad och Android då och då när man scrollar i en händelses bilder. Särskilt för en tidssekvens som bestod av över 240 ”moments” från en lång dag (8-17) på en konferens.

Summerat så känner jag mig mycket osäker på att denna pryl kommer att bli en stor hit. Och den allra största anledningen till det är att man tappar vitsen med att kunna använda bilderna för några realtidskanaler när det tar timmar att ladda upp dagens bilder. Buggigheten är en annan anledning till att iaf jag tröttnar på Narrative-clip. Men jag kommer fortsätta använda den ett tag till tack vare fördelarna högst upp.

Några exempel på Narrative bilder

Exempel på bilder som mitt Narrative clip tog förra veckan.