Lifelogging – inte helt okontroversiellt ämne

Jag (Daniel) fick för drygt en vecka sedan äntligen mitt Narrative-clip som jag väntat på så länge. För jag har pratat om det i ca 1 år i föreläsningar och berättat att jag ”strax kommer att få ett” för att testa. ???? Pga diverse förseningar med en del missöden i produktionen och oförutsedda händelser så har första leveransen av Narrative-clip försenats gång på gång.

Narrative är ett s.k. Lifelogging-device, dvs ett verktyg för att göra din lifelogging enklare. Alltså istället för att du måste ta fram mobilen och ta en bild på varje ”Instagram moment” under dagen så tar istället ditt Narrative-clip en bild var 30:e sekund. Dessa bilder sorteras och gallras sedan automatiskt då du laddar upp dem i molnet så du får ett urval av dagens bilder presenterade som ”Narrative moments”. Och efter att ha använt den i några dagar måste jag säga att jag är imponerad av hur bra hårdvaran tillsammans med den smarta urgallringen väljer att visa min dag.

När jag berättat om Narrative för ett flertal åhörarskaror så är den vanligaste reaktionen inte alls YES som min var då jag fick höra talas om uppfinningen för första gången utan mer så här:

troll face why

 

Dvs att man inte riktigt förstår vad detta ska vara bra för. Och en del är även uppenbart provocerade av hela tanken men det brukar i de flesta fall ge sig när de förstår att det inte är så att bilderna hamnar publikt och rakt ut på nätet utan att jag faktiskt precis som med bilder jag tar manuellt aktivt måste dela dem i något socialt nätverk för att andra än jag själv ska se dem. Men jag kan erkänna att jag även själv har känt mig lite dum ibland som går runt med en kamera som fotar hela tiden. Helt medvetet så valde jag orange färg på mitt Narrative clip när jag beställde det för att jag inte vill ha en spionkamera som inte syns.

Lifelogging-experiment coming up

Jag har tänkt att göra ett experiment under en vecka och logga så mycket som möjligt av min arbetsvecka med hjälp av Narrative Clip, Bambuser, Foursquare, Instagram, Glympse och Runkeeper/Fitbit. Mest för att se hur bra man kan täcka upp ens hela dag med olika tjänster och sådant som jag ändå bär med mig på dagarna. Det kommer även att bli intressant att se hur omgivningen reagerar.

Här nedan kan ni se en bild på Salgados VD Charlotte Da Silva som Narrative fångade i veckan:

Andra Lifelogging devices

Andra Lifelogging devices som redan finns på marknaden är Samsungs klocka Gear med inbyggd kamera. Med Gear har de tänkt förhindra att den används som spionkamera genom att de gjort så att det inte går att stänga av kameraljudet då man tar bilder.

Man kan väl inte säga att Google Glasses har nått marknaden riktigt, men de kommer ju bla att fungera bra för lifelogging och kanske någon gör en app för Google Glasses som ger samma funktionalitet som Narrative clip.

Sedan är det ju Apple och de envisa ryktena om den förmodade lanseringen av en ”iWatch” senare i år. Det verkar bli en produkt som påminner en hel del om Samsungs Gear men det är lite oklart om siarna tror att den kommer att ha en kamera inbyggd.

Bra eller dåligt?

Jag har inte svaret på om denna utveckling är bra eller dålig. Och om Lifelogging som företeelse är bra eller dålig i längden. Men vad jag tror är att detta är något vi bör diskutera i större utsträckning framöver. För som så många gånger tidigare så släpar integritetsdebatten i teknikutvecklingens bakvatten istället för som den borde: följa parallellt med teknikutvecklingen.

/ Daniel Erkstam

Detta var inlägg nr 9 i #blogg100