Lär av era unga istället för att begränsa dem
Ett av ämnena som vi på Salgado erbjuder föreläsningar på är Internet för föräldrar.
Idag skriver DN om en Amerikansk fembarnsmamma som upprättade ett kontrakt med sin 13-årige son som var villkoren för att han skulle få en Iphone i julklapp. Det finns så mycket märkliga och upprörande saker i listan och jag är förvånad att DNs skribent skriver så okritiskt om en lista som i flera fall handlar om kränkningar av en ung pojkes integritet.
Min första undran är varför hon var tvungen att upprätta ett avtal alls? Sedan undrar jag hur hon kan ge en pryl till sin son som hon verkar tro är en veritabel livsfarlig och hälsovådlig apparat?
Jag har också fem barn. De två äldsta är myndiga så i deras fall vore de flesta av de 18 punkterna i hennes lista helt olagliga om jag krävde att de skulle skriva på ett sådant kontrakt för att få en Iphone. Mina yngre barn är 13, 8 och 7. De har smartphones alla tre. Utan kontrakt. Utan restriktioner. 13- och 8-åringen har mobilt surfabbonemang för sina mobiler. Yngsta klarar sig än så länge med den uppkoppling hon har via Wifi hemma.
Här följer Amerikanska mammans 18 punkter och med mina påföljande kommentarer under varje punkt:
1. Det är min telefon. Jag köpte den. Jag betalade för den. Jag lånar den till dig. Är inte jag bäst?
Eh…”Är inte jag bäst?”. Hoppas det var tänkt som ironi. När man är 13 år tycker man INTE att ens föräldrar är bäst.
2. Jag kommer alltid att känna till lösenordet.
Vilket lösenord? Och varför då? Är det för Appstore/Apple-ID hon menar så är det antagligen för att hon alltid ska kunna använda ”Find my Iphone” och se vart han är. Det kan ju vara en poäng om det hade varit ett yngre barn. Men inte en 13-åring väl? Mina två yngsta har inget eget lösenenord för appstore för de köper appar på mitt kreditkort. 13-åringen har en Android-telefon och har hittills klarat sig på gratisappar och han har ett eget lösenord.
3. Om det ringer, svara. Det är en telefon. Säg hallå och var artig. Strunta aldrig i ett samtal om det står ”mamma” eller ”pappa” på skärmen. Aldrig.
Heldumt. Har hört om flera barn som undrar varför deras mamma och pappa håller sin smartphone mot örat. Jag har tidigare fastställt att telefonera är 1800-talsteknik och våra unga kommer troligen inte att ringa när de inte längre måste bara för att hålla kontakt med forntida människor som håller fast i urgamla kommunikationssätt. De unga kommunicerar via den kanal som deras kompisar för tillfället fastnat för. Ett tag var det SMS, sedan blev det Facebook Messenger, sedan blev det SMS igen, sedan Voxer, veckan efter det KIK osv. Och som förälder tror jag man gör bäst i att tilltala barnen där de är istället för att kräva att de ska tilltala oss där vi är. Vi kanske lär oss något nytt på kuppen? När mina nu myndiga två söner blev tonåringar upptäckte jag att man kunde få långa och utförliga svar via SMS medan de bara grymtade ohörbara läten då man hade dem i närheten eller försökte ringa till dem. Genom att kommunicera med dem via de kanaler de kände sig bekväma i så kunde man skoja, få veta saker och prata om saker som de annars inte hade sagt ett jota om.
4. Ge telefonen till en av dina föräldrar med det samma efter 19.30 varje kväll som du går i skolan och varje veckoslut vid 21. Den kommer då att stängas av förnatten för att sedan slås på igen klockan 07.30. Om du skulle tveka att ringa någon på en fast telefon, där någon förälder kan komma att svara först, så ring inte alls och skicka inte sms. Lyssna till dessa instinkter och respektera andra familjer på samma sätt som vi skulle vilja bli respekterade.
Eh!? Slutkommunicerat kl. 19.30 när man är 13 år? Min 13-åring brukar vara uppe till ca 21-22 när det är skola och 23 på helgerna. För min del får han gärna kommunicera med sina vänner all sin vakna tid. Och det gör han också. Däremot är det väl inte ringa han gör.
5. Den går inte till skolan med dig. Prata med dem du skickar sms till. Det är något att lära för livet. Halvdagar, utflykter och kvällsaktiviteter efter skolan kräver särskilt övervägande.
På bra skolor använder barnen mobiler, surfplattor och datorer i undervisningen. Däremot menar jag inte att de ska få sitta och snacka skit under lektionstid. Men som förälder kan det ju även hända att man vill kunna få tag på sina barn i skolan någon gång. Och framför allt då de är på väg hem och till skolan. Tror inte de skickar SMS till sina klasskompisar istället för att prata med dem om de har mobilen med sig till skolan. Men det var väl kanske inte det hon menade heller? Hoppas inte.
6. Om den faller ned i toaletten, brakar i backen eller försvinner i tomma luften så är det du som är ansvarig för reparationerna. Klipp gräsmattan, sitt barnvakt, spara pengar som du får i födelsedagspresent. Det kommer att hända, var beredd.
Undra om hon skrivit ett liknande kontrakt angående eventuella kraschade fönsterrutor, borttappade gympapåsar, vinterhandskar osv. Då bör hon ha tecknat det avtalet på BB. För det kommer att hända att hennes barn tappar bort saker, råkar ha sönder saker osv. Antingen så får man ta den smällen eller så tecknar man istället en heltäckande drulleförsäkring. Man kan inte ge en pryl värd flera tusen till en 13-åring och säga att han/hon får betala den om den försvinner eller förstörs.
7. Använd inte tekniken till att ljuga, lura eller bedra någon annan människa. Ge dig inte in i samtal som kan vara smärtsamma för andra. Var först och främst en god vän eller håll dig borta från korselden.
Och vad har detta att göra med en iphone? Punkt 7 är värderingar som jag antar att de flesta föräldrar försöker föra över till sina barn utan att de får en Iphone och som inte bara gäller då man använder teknik. Märklig sak att ha med.
8. Skicka inte sms, e-post eller säg något med hjälp av den här apparaten som du inte skulle säga öga mot öga.
Bra grundregel som gäller all sätt att kommunicera. Dessvärre tror jag det är mamman som bör påminna sig om detta än hennes 13-årige son eftersom det bara är hon och inte unga som gör skillnad på att kommunciera digitalt eller öga mot öga.
9. Skicka inte sms, e-post eller säg något till någon som du inte skulle säga högt när deras föräldrar befinner sig i samma rum. Censurera dig själv.
Väldigt märklig punkt/regel. Förstår inte riktigt vad syftet är. Vad är det hon tror att hennes 13-åring ska skicka till
10. Ingen porr. Leta på nätet efter sådant som du kan dela öppet med mig. Om du har någon fråga om något så ställ den till en person – helst till mig eller din pappa.
Jag tror mer på att man förmedlar den grundläggande och generella värderingen till sina barn att porr inte är ok i någon form än att man sätter det som en punkt i ett kontrakt med sin 13-åring. Och vad menar hon med att han ska ställa eventuella frågor till en person? Vad är alternativet undrar jag? Siri?
11. Stäng av den, sätt den på ljudlöst, lägg undan den när du befinner dig på en offentlig plats. Särskilt på restauranger, biografer eller när du samtalar med en annan människa. Du är ingen oförskämd person; låt inte telefonen ändra på det.
Det är väl mest vuxna som har telefoner på som ringer stup i kvarten. När barnen får ha mobilerna i skolan blir de dessutom grymma på att växla mellan ljudlös/ringsignal på.
12. Skicka inte eller ta emot bilder av dina könsdelar eller någon annans. Skratta inte åt det. En dag kommer du att känna dig frestad att göra detta trots din höga intelligens. Det är riskfyllt och kan förstöra ditt liv som tonåring eller vuxen. Det är alltid en dålig idé. Cyberrymden är stor och mera kraftfull än du är. Och det är mycket svårt att få en så stor sak att försvinna – inklusive ett dåligt rykte.
Alltså seriöst, han är 13 år. Varför ska hon ha med en punkt i kontraktet som förmodligen inte fanns i hans medvetande. Men att inte lägga ut för utmanande och nakna bilder på sig själv är i grunden en mycket viktig sak att prata med sina unga om. Och det är åter något som gäller för alla kommunikationsformer. Kanske än mer då man sitter vid sin dator med en webbkamera. Men åter handlar det väldigt mycket om grundläggande värderingar om hur vi kommunicerar och vilken bild vi vill ge av oss själva.
13. Ta inte en ziljon bilder och videor. Det finns ingen anledning att dokumentera allt. Lev dina upplevelser. De kommer att finnas kvar i ditt eget minne för evigt.
*facepalm* Hörru amerikanska fembarnsmamma. Det är 2013 och du borde googla ordet ”Lifelogging”. Vi dokumenterar allt. Vi delar våra upplevelser med våra vänner. Vi umgås på det sättet. Vi skaffar fler vänner på det sättet. Och dessutom så kommer bilderna och det vi delar att finnas kvar på nätet mycket längre än i våra medvetanden.
14. Lämna din telefon hemma ibland och känn dig trygg i det beslutet. Den lever inte och den är inte en förlängning av dig själv. Lär dig att leva utan den. Var större och mera kraftfull än rädslan att missa något.
Jättefånig punkt. Som att hon själv skulle uppmanas att lämna handväskan, plånboken, bilen, skorna osv hemma. Jag ser mig själv mer och mer som en cyborg där en del av min hjärna finns i min smartphone. Där är en stor del av mitt minne, min förmåga att kommunicera, mitt lokalsinne osv osv.
15. Ladda ned musik som är ny, klassisk eller annorlunda än exakt den samma som miljoner av dina kamrater lyssnar på. Din generation har tillgång till musik på ett helt annat sätt än någon gång tidigare i historien. Dra fördel av den gåvan. Utvidga dina horisonter.
Alla föräldrar har i alla tider tyckt att deras barn borde lyssna på samma musik som de själva. Få har lyckats. Men att ställa det som ett krav för att han ska få sin efterlängtade julklapp kan ju vara ett sätt. Eller så är det bara simpel härskarteknik.
16. Spela spel med ord eller gåtor som utmanar din hjärna då och då.
Lite samma som punkt 15. Vi vill också helst att våra barn bara ska leka med Lego och Brio och så vill de ändå bara ha batteridrivna robotar och annat skit. Ett annat sätt att få barnen att spela spel med ord är att skaffa en egen Iphone och utmana barnet i Wordfeud och liknande. Större chans att lyckas med den önskan då.
17. Se framåt. Se världen utspela sig runt dig. Stirra ut genom fönstret. Lyssna på fåglarna. Gå på promenad. Tala med en främling. Fundera utan att googla.
….Fint sagt. Men som ett av 18 krav för att han ska få sin Iphone? Njae.
18. Du kommer att ställa till det. Då kommer jag att ta ifrån dig din telefon. Vi kommer att sitta ned och prata om det. Vi kommer att börja om på nytt igen. Du och jag vi lär oss alltid något nytt. Jag är med i ditt lag. Vi gör detta tillsammans.
Jag skulle vilja vända på den sista punkten så att det är ett villkor som mamman har för att få ha SIN Iphone. Läs punkt 18 en gång till och tänk att det är 13-åringen som säger det till sin mamma. Då låter det mycket mer rimligt och logiskt.
/Daniel Erkstam