Instagram-riot kommer att hända igen…och igen
Under eftermiddagen pågår ett upplopp i Göteborg vid en gymnasieskola som flera medier rapporterat om. (Aftonbladet, Nyheter24, GP, Ajour.se) Marcin de Kaminski såg detta komma redan igår och anmälde Instagramkontot som hängde ut en lång rad ungdomar och skickade det till polisen. Finns även ett par facebooksidor och en tråd på Flashback som tillsammans var uppladdningen för det upplopp som en stor polisinsats sattes in för att stävja vid Plusgymnasiet.
I äkta gammelmedia-anda så var krönikören Oisín Cantwell snabbt uppe med en rubrik som basunerade ”Kravallerna i Göteborg visar hur farligt Internet kan vara”. Detta är helt fel slutsats. Och egentligen handlar det väl om det vanliga med tidningsjournalister mfl som drömmer sig tillbaka till tiden utan Internet när det fortfarande var exklusivt att ha tillgång till publiceringsforum som nås av många. För precis som P O Ågren påpekade för en timme sedan på Twitter så visar det väl mer att människor är farliga.
Informationssamhället har blivit interaktionssamhälle. Och det går fort med interaktionerna idag.
När jag ser alla bilder från kravallerna (flera otäcka sådana) så tänker jag: Var är föräldrarna?
Ok, många av gymnasieungdomarna i upploppet kan vara myndiga personer som inte längre föräldrarna har ett formellt juridiskt ansvar för. Men vi kommer dessvärre att se denna typ av händelser upprepas gång på gång så länge föräldrar lyser med sin frånvaro i de digitala kanalerna. För vi kan inte stänga Instagram, Facebook eller hela Internet som Oisín verkar tycka att vi ska. Den nya kommunikationsformen är här för att stanna. De ändras snabbare än någonsin. Idag är det Instagram som unga använder mycket därför finns allt som finns på skolgården även på Instagram. För ett halvår sedan kanske du inte hört talas om Instagram. Samma sak gäller Facebook. Tidigare hette det Habbo Hotel, Lunarstorm osv. där unga och barn hängde och där även allt som finns på skolgården fanns. Och jag menar inte att föräldrar ska övervaka vad ens barn gör på nätet och vilka de pratar med. Men hur ska vi föräldrar kunna ge sunda värderingar och förhållningssätt för nätet om vi själva inte är där? Hur ska vi förstå hur snabbt saker sprids på nätet om vi själva av genuint ointresse vägrar sätta oss in i hur det fungerar?
Vi behöver inte fler som Oisín som berättar för föräldrar och lärare att Internet är farligt. Det budskapet har redan trummats ut tillräckligt och varit helt kontraproduktivt då det bara förstärkt föräldrars argument för att fortsätta isolera sig från de ungas plattformar för kommunikation. Men vi behöver sådana som Marcin de Kaminski som är där de unga är och som kan varna när något går snett. Och som dessutom kan dela med sig av sin kunskap till föräldrar som fortfarande är mer eller mindre digitala analfabeter.
Jag har hållit seminarier i olika sammanhang på detta tema. Men numera erbjuder vi ju även en föräldrautbildning i Salgados regi. Tyvärr är intresset från skolans sida mycket svalt för detta. Kanske händelserna i Göteborg göra att fler vuxna och föräldrar vill intressera sig för de ungas digitala verklighet. Det behövs fler nätvandrare!
Uppdaterat kl. 17.19: Min vän Emanuel Karlsten skriver nu klokt på Ajour.se om detta. Och precis som han påpekar så finns bra anmälningsfunktioner på samtliga forum som Instagram och Facebook. Gäller bara att föräldrarna finns där och kan anmäla.
/ Daniel Erkstam