Instagram lanserar TikTok-utmanaren Reels i Sverige

Kommer ni ihåg hur Facebook och Mark Zuckerberg utmanade Snapchat (och vann!) när de lanserade Instagram Stories? Nu testar de igen. Fast den här gången ger dem sig på TikTok, som för övrigt redan är i blåsväder. Är tajmingen bra eller dålig? Vi får se.

Instagram Reels Det här behöver du veta!

Vad är då Reels och skapar man en?

Funktionen finns i den senaste uppdateringen av Instagram. I den svenska versionen heter den Rullar. För att se alla Reels går du in på Discovery-fliken (den med förstoringsglaset), klicka på filmen högst upp – sedan är det bara att börja scrolla. Nu börjar likheten med TikTok att synas på riktigt. För att posta en egen Reel har vi hittat två olika sätt. Det första sättet är att göra som du gör när du lägger upp en storie. Klicka på kamerasymbolen uppe till vänster, vid alla dina vänners Stories och välj sedan Reels. Det andra sättet är lika enkelt. När du scrollar i ditt Reels-flöde finns en kamerasymbol uppe i det högra hörnet. Klicka där och du är inne och redo att börja skapa.

Skärmdump Instagram Reels

Nya kreativa verktyg

Reels ger dig möjlighet att spela in och skapa korta och underhållande videos. Det finns också möjligheten att lägga till musik, filter, effekter och det finns flera nya kreativa verktyg som AR-effekter och timer. Timerfunktionen gör så att du kan klippa ihop olika filmklipp och tajma med till exempel musik och dans. En annan ny, cool (och efterlängtad) funktion är att Facebook lagt till en knapp som heter Justera. Den dyker upp efter du har spelat in första klippet i din 15 sekunders film. Den gör så att du kan skapa mjuka övergångar mellan dina klipp. Superbra om man gör en musikvideo med till exempel klädbyte.

Så här delar du dina Reels

Du kan dela dina Reels till dina följare, antingen i flödet, stories eller till en bredare publik genom att publicera i explore/discovery. Du kan också spara dina Reels som utkast för framtida publiceringar. Har du en privat profil kan du inte dela det i explore/discovery. Dina Reels samlas och syns på din profilsida under en ny separat flik som heter Reels.

Skärmdump Instagram Reels

Reels är en rolig och väntad nyhet från Facebook, som på många sätt påminner om TikTok (kanske lite väl mycket enligt många), men är också egen och lite snäv i sitt tänk. Till skillnad från TikTok som kan publicera i flera olika sociala kanaler så är Instagram Reels bara kopplat till Instagram. Än så länge. Det känns lite konstigt och enspårigt att Facebook inte utnyttjar hela sin plattform. I dagsläget finns bara möjligheten att spara ner din Reel till kamerarullen och efter det manuellt publicera i andra sociala kanaler. Och det är inte samma sak som att korspublicera, tycker vi på Salgado.

In och testa! Låt oss gärna veta vad du tycker!