Instagram inte längre i kronologisk ordning

 

Vi har spekulerat om det i flera forum på senaste tiden, men nu står det klart att Instagram inför en algoritm som styr vad användarna får se i sitt flöde och i vilken ordning det visas.  Vad innebär då detta i praktiken?

Det händer mycket på Instagram-fronten. I veckan ändrades hur vi ser tidsaspekten när bilder eller videor postats. Tidigare har vi bara sett hur många veckor sedan inlägget postades (till exempel 34 v sedan), nu har man börjat visa exakt datum om bilden är äldre än en vecka.

Förutom tidsaspekten är det också bestämt att det inte längre blir någon kronologisk ordning på Instagram. Idag ser vi bilder och videor från de vi följer i den ordning de postats, avokado-frukosten, sen kaffet på jobbet och till sist solnedgången på kvällen. Men nu blir Instagramflödet mer likt storebror (och ägarna) Facebook, med en algoritm som avgör vad som är mest relevant för dig. Algoritmen grundar sig på din relation till personen som postat, aktualiteten eller vem du interagerar med mest. Alla inlägg kommer alltså att finnas kvar, men i en annan ordning.

Instagram motiverar denna förändringen med statistik som säger att den genomsnittliga användaren missar omkring 70% av sitt flöde. En kronologisk ordning gör att man går miste om potentiellt intressanta bilder för att det tar lång tid att scrolla ner till dem. Instagram säger själva att det kommer att ta tid att få rätt på den nya algoritmen, men att den kommer att implementeras under de kommande månaderna.

Spontant möttes nyheten med burop på Salgados kontor, men det var nog ärligt talat mest sett med de privata glasögonen på. Vad det innebär för företag och organisationer på Instagram är precis som vanligt. Det gäller att vara relevant för sina följare och interaktionen blir ännu viktigare.

Vad säger ni? Är kronologisk ordning förlegat? Vet algoritmerna faktiskt vad som är ”relevant” för just dig? Tveka inte att kommentera här eller kontakta oss i valfritt socialt medie.