Instagram 101 - Funktionerna du inte får missa

Med sina 2 miljarder aktiva användare så är Instagram en av de största kanalerna 2023. Inte så konstigt när appen kryllar av skrattframkallande memes och gulliga kattbilder. 

Men förutom tidsfördröjande inlägg har även allt fler företag hittat till Instagram, något vi på Salgado tycker är superkul! Oavsett om målet med ditt företags Instagram är att öka antalet följare, få koll på de senaste trenderna eller bara sprida ordet om ditt varumärke finns det en hel del grejer som kan vara bra att veta om.

Nybörjare eller proffs, oavsett är det viktigt att hänga med i svängarna när nya funktioner adderas och trender uppstår till höger och vänster. Instagram vill att deras användare ska spendera mycket tid på appen, så genom att använda nya verktyg som uppmanar till engagemang kan det hända att du blir belönad. Ingen tackar väl nej till ökad synlighet? Så spänn fast säkerhetsbältet, you’re in for a ride.

I denna sprakande serie “Instagram 101” kommer vi att dyka djupt ner i det hetaste som Instagram har att erbjuda. Vi kommer utforska de senaste funktionerna, gräva upp de mest magnifika trenderna och slänga in några listiga tips och trix för att du ska kunna maxa ditt Instagramanvändande!

I den första delen av serien kommer vi djupdyka i några av Instagrams senaste funktioner som du måste ha koll på. Vill du vidga ditt nätverk samt få fler personer att interagera med ditt innehåll? Frukta inte, Collab Posts och “Add Yours” stickers kommer till undsättning.

 

Collab Posts

Funktionen Collab Posts tillåter flera användare att posta samma inlägg/reel på sina flöden. Detta gör att det både går snabbare och smidigare att samarbeta med andra användare. För tillfället tillåter funktionen att man samarbetar med upp till 20 andra användare, något som precis har höjts från att tidigare ha varit bara 3.

Förutom att funktionen gör samarbeten smidigare kan den även göra att du kan nå ut till flera med ert innehåll, något som kan leda till att fler hittar till ert konto och börjar interagera med ert innehåll. Fler får alltså upp ögonen för ditt innehåll utan att du behöver anstränga dig särskilt mycket. Funktionen kan dessutom göra så att ert innehåll framstår som mer autentiskt. Låter inte så dumt va?

Så här använder du Collab Posts

Börja med att öppna appen och klicka på “+” för att komma till läget där du väljer vad du vill posta. Välj sedan vad för typ att post du vill skapa. Blir det ett inlägg, en händelse eller en reel?

Collab Post steg 1 och 2

Efter du sedan valt det material du vill lägga upp är det dags att lägga till Collab-funktionen. Precis under din post ligger “tagga personer” funktionen, klicka på den för att sedan välja “bjud in samarbetspartner”. Därefter bjuder du in personen till samarbete och när personen tackat ja syns posten på bådas profiler!

Collab Post steg 3 och 4

Och vips så var du klar med din Collab Post! Ser det inte proffsigt ut?

Collab Post steg 5

 

“Add Yours” stickers

Är ditt mål att få andra att visa deras tolkningar av ditt innehåll är “Add Yours” funktionen din räddare i nöden.

Funktionen gör det möjligt att infoga en interaktiv ruta i dina händelser eller reels där du kan uppmana dina följare att dela med sig av sina egna tolkningar av dina uppmaningar. Istället för att de bara ska gilla och kommentera dina posts kan de nu, mer än någonsin tidigare, vara en del av dem. Det blir som en lång, härlig, kreativ kedja av posts!

Så här använder du “Add Yours” stickers

Precis som demonstrerat vid Collab Posts börjar du med att öppna appen och klicka på “+” för att komma till läget där du väljer vad du vill posta. Välj sedan händelse eller reel!

Efter du sedan valt det material du vill lägga upp är det dags att lägga till dekalen. Detta gör du genom att klicka på den leende gubben som finns i en ruta högst uppe till höger på skärmen och välj “Din tur”.

Add Yours steg 1 och 2

Därefter väljer du vad din uppmaning ska vara! Vill du att dina följare visar hur de stylar dina kläder, ser ut när de lyssnar på dina låtar eller känner när helgen är precis runt hörnet? Genom att ge följarna en uppmaning blir de motiverade att dela sin egna tolkning för att hänga på tåget!

Och sen då?

För att sedan anta din utmaning trycker dina följare på knappen “Din tur” (eller Add Yours på engelska) för att sedan kunna lägga till sin egen händelse eller reel. Klickar de på dekalen kan de även se vad andra har bidragit med för innehåll till uppmaningen.

Add Yours steg 3 och 4

 

What’s next?

I nästa blogginlägg i serien Instagram 101 kommer vi diskutera hur vi uppfattar att algoritmerna på kanalen fungerar. Vilka faktorer tar algoritmerna hänsyn till? Vad för innehåll går hem? Hur många hashtags ska man egentligen använda?

Har du ett hum om hur maskineriet bakom appen kan du anpassa dig efter det, vilket kan vara den hemliga ingrediensen som tar ditt konto till nästa nivå och maximerar ditt engagemang och din synlighet.