Grattis på emoji-dagen Internet!
Den 17 juli är ”World Emoji Day”. Det firas just den dagen för att 17 juli är det datum som visas i iOS symbol/emoji för kalender (????).
Användandet av emojier ökar för varje år i och med att symbolerna finns lättillgängliga i mobilens tangentbord då man skriver meddelanden och statusar*.
2015 genombrottsår för emojin
En emoji, den där emojin, flera emojier, de där emojierna. Med i nya SAOL! https://t.co/6ZO3vTcywM
— Språkrådet (@Sprakradgivning) 7 maj 2015
Under 2015 kom ordet ”emoji” med i svenska akademins ordlista (SAOL). Och gråtskrattande emojin blev vald till årets ord i Oxfords ordlista.
Mest populära emojierna
I Google Trends kan man göra en trendsökning på hur olika emojier trendar runt om i världen. Här ovan ser vi kurvorna över hur de tre som brukar toppa listor som de tre mest populära emojierna står sig mot varandra (???? ❤️ ????). Lite nyfiken blir man ju vad som hände 5-11 maj 2013 som orsakade ett sånt kärleksutbrott i världen.
Enligt denna artikel på Dagens Analys så står emojier för 7% av all global kommunikation via meddelanden (!). Men i Frankrike står emojier för 20% av all kommunkation via meddelanden. Bla har symbolen sol bakom moln (????) blivit en universiell symbol för ”god morgon!”.
Av de mest populära emojierna så står gråtskrattande emojin för 15%. Hjärtat på andra plats för 6% och emojin med hjärtan som ögon strax under 6%.
Hur kan man veta vad alla emojier betyder?
Givetvis finns det en Emojipedia där du kan söka på en emoji och få veta dess betydelse. Du kan använda sökfunktionen åt andra hållet och ta reda på om det finns en särskild emoji för ett visst ord eller uttryck: emojipedia.org är adressen.
Vad saknas som emoji?
All statistik ovan är hämtad från Emojipedia. Och där kan man även få veta vilka som är det som folk efterfrågar mest som emoji som ännu inte finns. Och då det är ett internationellt språk gäller det att ha koll på vad olika symboler kan få för betydelse i olika länder.
Denna emoji (”Grinning face with smiling eyes”) är en av de mest efterfrågade. Och afrofrisyr samt skallig (vilket undertecknad saknar ????). Flaggor saknas för flera ursprungsbefolkningar, bla samernas flagga. Händerna som formar en hjärtasymbol är också mkt efterfrågad.
Och alla fingrar ihop har också efterfrågats på många håll. Men det är också så att den gesten betyder väldigt olika i olika länder:
- Italien: ”Vad är det här?”
- Kongo: ”Jättelite”
- Turkiet: ”Jättevackert/jättebra”
- Egypten: ”Kommer strax”
Så även om en sådan gest kommer som emoji kan det ju fortfarande bli knas om folk från olika kulturer försöker använda emojier som universiellt språk.
Det som ofta kan bli kul är när emojier används med stort självförtroende av personer som inte förstått (eller brytt sig om att ta reda på) vad de har för betydelse. Den här kommentaren såg jag i mitt Facebookflöde för inte så länge sedan:
En släkting var på resa på väg till en begravning. Och en omtänksam mor skrev en gullig kommentar och avslutar med….
De två sammanfogade händerna har lite olika betydelse: high five, please, praying hands, thank you. Men ett långfinger betyder ett långfinger i alla lägen och i de flesta länder.
/ Daniel Erkstam
*)Har du en Mac-dator får du möjligheten att skriva emojier via tangentbordskommandot ctrl+cmd+mellanslag