Framtiden med Facebook: AR, AI och tankeläsning

Just nu pågår den årliga stora utvecklarkonferensen F8 i San Jose. Mark Zuckerberg invigningstalade och sände så klart live på Facebook. Det var en mycket intressant dragning (som ni kan se här).

Det han ägnade stor del av sitt anförande till att prata om var hur de nu lanserar en ny plattform för Augmented reality för kamerafunktionen i Facebook/Messenger. Han definierade den framtida användningen av augmented reality i tre områden:

  1. relevant lokal information om platsen vi är på eller objektet vi ser,
  2. digitala objekt i vår fysiska omgivning och
  3. förbättring/förändring av vår fysiska omgivning.

Mark Zuckerberg talar på F8

Han sa att vi i framtiden troligen har informationen framför våra ögon i någon cool gadget som ser vettig ut (tror det var en blinkning åt floppade Google Glasses) men att vi redan nu kan få denna hjälp/nytta/rolighet i våra mobiler och i kameravyn.

Som exempel på ”Information” nämnde han att vi redan idag kan få geobaserad information om byggnader vi ser framför oss. Men att de på Facebook nu har som mål att vi även ska kunna placera information på ett enskilt fysiskt objekt i ett rum. Exempelvis en digital lapp på kylskåpet hemma till en familjemedlem.

Som exempel på ”Digital objects” demonstrerade hur de redan nu utvecklat en teknik som kan scanna av ett fysiskt rum och rendera det till 3D. Därmed blir det möjligt att placera digitala objekt i ett rum och som i hans exempel på bilden ovan spela ett virtuellt schack på bordet med någon som befinner sig någon helt annanstans. Dvs bordet finns men schackbrädet (som du delar med någon annan långt borta) finns bara i kameravyn på mobilen.

I det tredje tillämpningsområdet demonstrerade Mark hur man skulle kunna göra om ett vanligt bostadshus till ett Hogwarts-slott för att överraska ett barn som älskar Harry Potter. I demo-vyn kunde man se att det fanns en knapp med toapapper som antagligen skulle vira in hela huset i toalettpapper.

Facebook öppnar alltså upp för utvecklare världen över att nu lägga till AR-filter och AR-funktionalitet baserat på lokala traditioner, trender och användningsområden.

AR och VR, same same but different

Mark Zuckerberg tryckte på det faktum att Augmented Reality (AR) och Virtual Reality (VR) går ihop mer och mer. Facebook har sedan tidigare satsat mycket på VR-tjänster och de köpte ju 2014 upp företaget Oculus VR, ett av de som utvecklat den vassaste tekniken inom VR de senaste åren. Och redan i höstas demonstrerade Mark Zuckerberg hur de tänker sig att virtuella möten kommer att göras via deras tjänst.

Igår fick vi veta mer om tjänsten som heter Facebook Spaces. Och det verkar mycket coolt och lovande:

Facebook Spaces

Se demo-/promovideon om Facebook Spaces här. 

Artificiell intelligens som hjälp i Messenger-konversationer

I och med att de nu släppte Messenger Platform 2.0 igår så finns nu möjligheten till smartare och utökad artificiell intelligens i Messenger-konversationer. Sedan tidigare har ju möjligheten funnits att programmera en bot att vara den som svarar på ett företags Messenger för att hjälpa till att ge folk svar på de vanligaste frågorna. Det har varit svårt att hitta exempel på smarta sådana Messenger-robotar (har testat många men de flesta är tråkigt primitiva) men nu är tekniken alltså förbättrar. Dels ska det vara enklare att hitta smarta och bra Messenger-bottar via den nya funktionen ”Discover”.  Och nu kan man bjuda in Messenger-bottar i konversationer med vänner. Facebooks virtuella Messenger-assistent M kan komma att delta i en Messenger-diskussion och föreslå att boka in ett möte, betala tillbaka en skuld åt dig, beställa mat osv beroende på vad du och dina vänner pratar om.

Facebook som läser dina tankar

En sak som Mark Zuckerberg bara nämnde helt kort är deras satsning på och vision om att vi i framtiden ska kunna kommunicera bara genom att tänka. Kan tänka mig att någon tycker det låter väldigt obehagligt när världens största företag för sociala medier och interaktion mellan människor säger sig vilja ta fram teknik för detta. Men det är fullt logiskt och det finns flera stora företag som forskar på detta område parallellt. För att få en bättre insikt i hur seriösa Facebook är med detta så ger den här jobbannonsen hos Facebook en bra inblick i vilken nivå de jobbar på med detta.

Uppdatering 20/4: Mer att läsa här nu om Facebooks utveckling av tankeläsningsprojektet som Facebook driver.

Facebook är helt klart ett av världens mest intressanta och spännande företag just nu. Och det är alltid värt att se och höra vad ledaren och grundaren Mark Zuckerberg har att säga. Se till att ni följer honom… på Facebook ????

/Daniel