En tanke kring kreativa tankar

 

Vi på Salgado jobbar varje dag med kreativitet. Vi hittar nya sätt för våra kunder att kommunicera med sin målgrupp. Men idag fick Erika och Helen en riktig tankeställare kring vad kreativitet är och hur vi är kreativa.

Teo Härén är expert på kreativitet och idag på Vakna Uppsala fick han oss att verkligen ifrågasätta vårt egna kreativa tänkande. Som exempel, kan du svara på frågan: Vad är den mest kreativa idén du haft i ditt liv? Och hur gör du när du är kreativ?

The creative process

Det vi lärde oss idag är att den kreativa processen kan se mycket olika ut för olika personer. Det som fungerar för en person är förödande för en annan. Och kreativitet handlar inte bara om att skapa vackra saker, utan att lösa de problem som uppstår i våra liv. Problemlösning, och därför kreativitet, är en stor del i alla branscher även de som man inte förknippar med det.  

I vårt arbete ser vi vissa företag och organisationer i vissa branscher som alltid får negativa kommentarer i sina sociala kanaler. De får bara höra ris, men aldrig ros. Efter idag har vi insett att detta inte behöver vara dåligt. De som är mest skeptiska och negativa är de som är din bästa resurs när det kommer till att hitta kreativa lösningar på problem.

Tänk dig att du har en idé om något, stort som smått. Du tycker själv att den är briljant och du vill berätta om den för alla i din närhet. Du bör då först gå till den mest skeptiska person du känner, den som alltid säger ”det där kommer aldrig fungera”. De svagheter den personen pekar ut blir det du måste lösa med nya kreativa idéer och det hjälper dig stärka din idé ännu mer.  

Efter denna tankeställare kommer vi hela tiden sträva efter att få med olika perspektiv på våra idéer och inte alltid bara stryka medhårs. Ställ dig själv frågan hur du kan utveckla din kreativitet och vem skeptikern är i ditt liv! 

/ Erika och Helen