Ellen DeGeneres självporträtt på Oscarsgalan slår Twitter-rekord

Efter nattens Oscarsgala var den stora snackisen på Twitter och Facebook självporträttet nedan som Ellen DeGeneres tog på sig själv och en skara celebriteter. I skrivande stund har det retweetats 2.8 miljoner gånger. Det är en gigantisk siffra och redan i morse hade den retweetats 1.5 miljoner gånger.

Så klart hjälper det att Ellen DeGeneres själv har fascinerande 26.7 miljoner följare på Twitter. Men det är ändå mycket exceptionella siffror på delning av något hon twittrar. För det var första gången en Tweet passerade både 1 och 2 miljoner. 

Sedan blir det hela inte riktigt lika häftigt och coolt när det visar sig att det kanske bara egentligen handlade om ett väldigt lyckat PR-trick av Samsung.

I vilket fall som helst är det en milstolpe som slogs på Twitter det senaste dygnet. Och ett sätt att minnas och ta personlig del i Ellen DeGeneres grepp i natt är att göra en egen version av hennes kändisbild där även du själv finns med som Brit Stakston tipsade om och gjorde i eftermiddag.

PR-trick på Oscars redan 1973

Ett betydligt mer ädelt PR-trick på Oscarsgalan var något jag helt missat tidigare. Det var Marlon Brando som 1973 inte tog emot sin Oscar för bästa huvudroll i Gudfadern. Istället så skickade han dit Sacheen Littlefeather som då var ”president of the National Native American Affirmative Image Committee”. När hon fick komma fram som Marlon Brandos ställföreträdare på galan kunde hon läsa upp ett kort protestmeddelande vars budskap var att Hollywood diskriminerade och misskrediterade de nordamerikanska urinnevånarna:

Här kan ni läsa allt om denna fantastiska historia. Tänk om sociala medier funnits på den tiden? Då kanske det blivit mer ihågkommet? Eller är det bara jag som missat detta?

/ Daniel Erkstam

Detta var inlägg nr 3 i #blogg100