Din profilbild är viktig – Så här gör du den

Profilbilden eller din avatar på profilerna i Facebook, Twitter och andra sociala medier är viktig. Och jag har länge varit intresserad och lite fascinerad av detta med vad folk har för profilbilder. För det mesta är det företag och organisationer vi hjälper och utbildar i hur de på bästa sätt använder sociala medier. Och där ingår ju hur de ska göra med företagets profilbild. Men ibland pratar vi även om personligt varumärke och hur man då ska göra för att skapa sin ultimata personliga profilbild. Och det är vad detta inlägg ska handla om.

Genom åren har det  ofta skojats med vad ens profilbild säger om personen. Som tex denna gamla godbit från joyoftech.com:

profilbilder i sociala medier och vad de säger om oss

 

Innan Facebook så var det fortfarande vanligt att man skulle vara lite hemlig och kryptisk i sin närvaro online. Både med sitt användarnamn och sin profilbild. Men en bra inverkan som Facebook haft på vårt nätbeteende är att deras krav på att var och en där ska uppträda i sitt riktiga namn därmed tagit död på det anonyma nätet i stort och nu är det även väldigt vanligt att profilbilden är ett självporträtt.

Men hur ska den ultimata profilbilden då vara? Jag har vid två tillfällen haft förmånen att höra Erik Mattsson föreläsa om kroppspråk och där tog han upp hur det bästa uttrycket är för att se intresserad ut när man lyssnar på en annan person. Det var enligt honom uttrycket precis mitt emellan ”jätteförvånad/häpen” och ”glad/lycklig”. Mina favorit-Internetainers Rhett and Link på Youtube är lite inne på samma spår: Dvs att det perfekta uttrycket att ha på en profilbild är mitt mellan två ansiktsuttryck. Se nedanstående video för att få koll på vilka två det är:

 

Klippet ovan handlar om profilbild för en dating-profil. Men tipsen och råden borde vara applicerbara även för andra kanaler. För på dating-sajten vill man ju sälja in sig själv. Och det vill man ju även om syftet är LinkedIn-profilen för en arbetssökande eller om man är en politiker på Twitter som vill få mycket följare under supervalåret.

Detta prat om profilbild kan tyckas som tramsigt men jag tror att din profilbild blir en allt viktigare del av ditt personliga varumärke i interaktionssamhället där vi via en massa olika kanaler har kontakt med folk och där ditt meddelande och det du skriver påverkas av hur du ser ut eller vad du använder som profilbild.

Exempel:

  • Att skriva jättearga (snudd på aggressiva och hotfulla) kommentarer blir väldigt märkligt i kombination med en proflbild där personen har en bild på sina barn. Har varit med om detta och det känns som att någon står och är väldigt otrevlig men håller upp sitt barn framför sig medan de hårda orden levereras. Märkligt.
  • Att skriva korrekta och allvarliga kommentarer eller statusar och använda Halloween-outfit-bilden eller en tecknad figur som profilbild blir också märkligt.

De flesta av oss har självporträtt som profilbilder. Så här finns ytterligare en bra bloggpost som berättar om hur man INTE ska göra.

Vilket är ditt bästa tips för hur en bra profilbild ska se ut?

/ Daniel Erkstam

(Detta var bloggpost 2 i #blogg100)