Julglädje till de som behöver den som mest

Några glimtar från förra årets #lettjul

Några glimtar från förra årets #lettjul

Nu ska jag berätta en saga. Men inte en saga som du är van vid. Den innehåller inga troll, prinsessor eller elaka monster. Det är en saga direkt från verkligheten. Den handlar om att hjälpa andra människor. Den handlar om en resa. Om laganda. Om hopp. Och det bästa med sagan är att den inte är färdigskriven. Som alla bra sagor bör, så börjar den med: Det var en gång…

… en vanlig onsdag i augusti. För mig var det en speciell dag. Det var första dagen som heltidsanställd på Salgado. Jag minns att jag hade möte med min chef, Charlotte da Silva. Och hon berättade för mig att jag skulle få äran att ro i hamn den här mycket viktiga resan. Det handlar om välgörenhetsprojektet #lettjul. Kanske minns du projektet från hösten 2014. Det gör jag. Men vad handlar det här projektet om? Det ska jag berätta.

Tänk dig att du bor på landsbygden i Lettland. Du har ett litet hus med tunna, tunna väggar. Fönstren har dålig isolering och under det mörka halvåret fryser du och din familj ständigt. Ni har knappt mat för dagen och något extra kan ni inte unna er. Hygienartiklar finns det lite av och än mindre varmvatten. Det är svårt att hålla rent. Tänk dig också att du har ett barn med autism eller någon annan funktionsnedsättning. Men tänk också bort alla lagstiftningar om rättigheter som vi i Sverige kan betrygga oss med. Ditt barn får inte gå i skolan. Det finns få handikappanpassade lokaler och minimalt med stöd och pedagogik från myndigheter. Hur ska du orka kämpa för dina och ditt barns rättigheter?

Det är snart juletider. I Sverige pyntas våra gator och skyltfönster med ljus och frid. Det är härligt. Pepparkakor, glögg och den där allra första julskinksskivan. Men förflytta dig i tanken tillbaka till det lilla huset på den lettiska landsbygden. I det kalla huset och de knappa förhållandena. Kan du ge dina barn någon julefrid? Några pepparkakor? Men tänk dig då att det kommer någon med ett paket. Ett paket till din familj strax innan jul. Utan att du bett om det, utan att du ens föreställt dig det. I en bananlåda hittar du bland annat socker, pepparkakor, värmeljus, spaghetti och kanske en liten leksak till dina barn. Hur glad skulle du inte bli?

Sagan fortsätter med att jag vill berätta om organisationen Star of Hope. De hjälper människor i 12 länder runt om i världen. Människor som inte har det lika bra som du och jag. Lettland är ett av dessa länder, där Star of Hope arbetar långsiktigt med att förbättra människors rättigheter. Julpaketen som de skickar varje år är en liten del i deras arbete. En del som ger de kämpande föräldrarna extra energi. Som skänker julglädje till de som behöver den som mest. Och vi är med. Salgado och hela bolagsgruppen Forefront Media Group är med. Förra året skickade Salgado 100 paket till dessa familjer i Lettland. I år dubblar vi. Det betyder att 200 familjer får en julklapp som betyder allt.

Jag har arbetat med detta sedan den där första arbetsdagen i mitten av augusti. Och nu vill jag berätta den här sagan för er. Vi har planerat och tänkt, räknat och skissat. Nu är allt förarbete klart och resan når sin brantaste etapp. Tvåhundra bananlådor är inget du hittar på en kvart. Men det finns fantastiska människor därute. Människor som ställer upp. Jag vill tacka vår kund MLT som hjälper oss med transport av bananlådor och varor. Jag vill tacka ICA Maxi Gnista som hjälpt oss med förbeställning av alla varor och för en prisreducering så att vi kan fylla paketen med ännu fler nyttiga saker.

En saga brukar ofta ha ett lyckligt slut. Och vår resa kommer fyllas med både lycka och vemod. Den 3 december ordnar vi ett julmingel för alla Forefront Media Groups kunder och samarbetspartners där vi berättar mer om projektet #lettjul. Där har vi trevligt och är glada, men vi blir också påminda om hur viktigt det är att hjälpa andra. Den 7 december åker vi till Riga. Vi kommer få träffa familjerna och själva dela ut några av de paket vi packat. Vi kommer att besöka några av de fantastiska projekt som Star of Hope bidragit med, bland annat en skola för funktionshindrade barn. Om sagan slutar lyckligt – det kan jag inte svara på. Men jag kan säga att resan kommer innehålla både glädje och sorg.

Det är många människor som lider i världen och alla sagor har inte ett lyckligt slut. Alla har inte ett arbete att gå till, kanske inte ens ett hem. Alla får inte en fridfull jul, en jul som många av oss är så vana vid. Och i denna stundtals grymma värld kan det vara svårt att se vart man ska rikta sitt fokus, sin vilja att hjälpa. Men alla måste vi hjälpas åt, alla kan göra något. Tillsammans ska vi på Forefront Media Group göra det vi kan. Du kommer att få följa oss på denna resa, vilket jag hoppas att du vill. Håll utkik i våra sociala kanaler och efter hashtagen #lettjul.

To be continued…

Med kärlek,

Erika

(Uppdatering 2015-12-18: Här kan du nu läsa fortsättningen på sagan.)