Röda tråden för Internetdagarna 2018: etik

internetdagarna-2018

När man som jag är mycket ute och föreläser och utbildar andra är det så nyttigt och viktigt att ibland få sitta ner och lyssna och få inspiration, nya reflektioner och ny kunskap. Internetdagarna är ett bra tillfälle för det. Det är Internetstiftelsen som arrangerar detta årliga event och de gör det med de pengar som de får in på att sälja .SE-adresser. Biljettpriset är därmed subventionerat och även utan det så skulle det vara en säkerhet att denna konferens är den webbkonferens där du får mest för pengarna.

Konferensen har under årens lopp (den fyller 20 år nästa år) utvecklats från att ha varit en väldigt tech-inriktad konferens till att de senaste åren ta upp alla ämnen som berör nätet: marknadsföring, kommunikation, PR, offentlig sektor, säkerhet, policy osv.

Det är alltid mycket hög klass på de huvudtalare som är med i programmet och i tillägg till det så finns delkonferenser med olika teman att välja mellan.

Dag 1 valde jag att gå på delkonferensen som handlade om A.I. Dag 1 var även en av talarna Max Tegmark, den svenska professorn inom Artificiell Intelligens på MIT-universitetet i Boston. Så det blev A.I för hela slanten igår.

Idag (tisdag) var jag med på delkonferensen som skulle analysera hur sociala medier användes i årets val i Sverige.

Etik blev en röd tråd i årets konferens

Jag tänkte inte här redogöra för allt jag snappade upp utan mer sammanfatta intrycket. För det blev under dagarna tydligt för mig att en röd tråd i alla de olika föreläsningar och även paneldiskussioner jag var med om hade ett återkommande tema. Och det var etik på nätet.

Oetisk robot?

Dels handlade flera huvudtalares föreläsningar om ansvaret hos de stora plattformarna för om de förstärker fördomar och orättvisor/ojämlikheter dels i hur de är konstruerade och fungerar men även i frågan om hur våra mänskliga fördomar och föreställningar lever vidare även i system som är baserade på maskininlärning. Hur undviker vi att system baserade på artificiell intelligens inte ärver våra egna svagheter i form av fördomar, sexism, rasism osv. Och om dessa robotar ska ha etiska värderingar, vem ska då bestämma vilka de ska vara? Detta är en utmaning som är högaktuell att börja prata mer om.

Pressetik

På delkonferensen idag skulle det handla om sociala mediers påverkan och användning under valrörelsen 2018. Men både i en föreläsning och en paneldiskussion kom det att handla mycket om traditionella mediers etik. Och att problemet med att sociala medier inte bara används i positiva syften gör så för att de traditionella mediernas bevakning av valrörelsen och politiken är för mycket fokuserad på vad som får stor spridning i sociala medier. Och det är ju sånt som vi människor går igång på och blir arga och upprörda över mer än vad som kanske vore viktigare och större sakfrågor att diskutera.

Oetisk databehandling

Dag 2 inleddes av Zeynep Tufekci som pratade om hur de stora plattformarna för marknadsföring med den infrastruktur de skapat för att kränga saker har skapat ”monstren” till algoritmer som belönar alla de sämsta sidorna hos människor. För de lär sig hela tiden hur de ska servera oss exakt det vi vill ha istället för det vi kanske hade mått bäst av. Och därmed blir dessa algoritmer som drivs av den gängse affärsmodellen för betald marknadsföring online till nyttiga verktyg för de totalitära politiska idéer som sår framgångar världen över just nu. Tänkvärt och även om jag ofta pratar om att algoritmerna serverar oss wienerbröd trots att vi kanske hade behövt en och annan morot så finns ju en direkt koppling mellan det och hur algoritmerna missbrukas av mörka krafter för att upprörande (tvivelaktiga) nyheter får så mycket mer klick och spridning än viktiga och lite torrare nyheter.

På eftermiddagen pratade konferensen sista huvudtalare Tricia Wang som på ett mycket klokt och tänkvärt sätt visade hur vi som enskilda användare behöver ta tillbaka kontrollen över vår egen data. För idag används ägandet av data som verktyg för makt över oss enskilda människor på precis samma sätt som tid användes som verktyg under Industriella revolutionen för att ha makt över arbetarna.

Tricia Wang visade på att Internet i sin nuvarande form är trasigt och behöver göras om och göras bättre. Och ett sätt att göra det på är att prata om dessa viktiga frågor tex på event som Internetdagarna som hon menade är rätt unika i världen. Unika på det sättet att en konferens subventioneras av intäkter från domännamnsförsäljning för en toppdomän.

En annan av dagens huvudtalare, Ben Hammersley tryckte också på hur viktigt det är att både prata om teknik, samhälle och kultur när man ska framtidsspana. Och Internetdagarna är ett rätt så unikt event även i det sammanhanget: Dvs att det samlas representanter från alla delar av samhället och inte bara tech. För på Internetdagarna samlas förutom tech-folket även folk från privat och offentlig förvaltning, marknadsförare, startups, webbföretag, byråfolk (som jag), politiker, deltagare från skola osv

Till sist…

Det jag har med mig från årets Internetdagar är att det ofta blir för mycket fokus på tekniken och vad som går att göra när vi pratar om internet. Vi behöver prata mycket mer om hur vi ser till att fortsättningen på internet blir rätt och hjälper oss människor istället för lyfter fram våra sämsta sidor och till slut målar in oss i ett hörn.

Tack Internetstiftelsen för ännu ett mycket lyckat event! Jag hoppas vara med även nästa år.

/Daniel Erkstam
Digital strateg på Salgado.