Så skapar du ett AR-filter på TikTok

Välkommen till den roligaste delen av marknadsföring!

Är du kanske nyfiken på att beställa ett AR-filter för en kommunikativ satsning eller är du en content producer redo att lära dig mer?

Look no further, i det här inlägget går Salgados egna content producer Felicia igenom the basics och delar sina bästa tankar och tips för att du ska kunna lista ut om det här är något för dig!

AR-filter på TikTok

Men vad är då AR?

Augmented Reality, AR, ger oss möjligheten att skapa spännande möten mellan det digitala och vår fysiska värld. Det är bara vår fantasi och kreativitet som sätter gränserna. Vi aktiverar filter och upplevelser genom våra kameror i mobilen, med ett VR-headset och kanske i framtiden genom våra smarta glasögon.

Det vanligaste just nu är att skapa enkla och underhållande upplevelser genom våra mobilkameror. AR-filter kan vara ett kraftfullt sätt för dig att skapa varumärkeskännedom, öka synligheten och bygga ett starkt community med din målgrupp.

Det finns många exempel på företag som satsar stort på AR. IKEA är ett exempel, som laborerar med AR-teknik för att placera en möbel digitalt i ditt hem innan du åker till butiken och kollar, eller beställer hem. Att använda AR blir alltmer vanligare inom kategorier som inredning, mode och skönhet. Både som marknadsföringsmetod och för produktdemo.

Du behöver inte kunna koda för att skapa ett AR-filter

Med filter på olika sociala kanaler, som TikTok och Instagram, finns en uppsjö av möjligheter och det är inte allt för svårt att sätta sig in i tekniken.

Att animera objekt kommer alltid vara en egen konstform och kan vara svårt att greppa eller finna tiden till. Men själva kodningen har plattformarna sett till att integrera och packa in så pass mycket i sina egna system att vi inte ens behöver lära oss att koda för att börja. Det är som att lägga ett komplext men logiskt pussel. Så låt oss slå hål på myten att du behöver kunna koda för att skapa ett AR-filter.

Vi på Salgado är inte experter på kod och programmering, men vi kan skapa AR-filter. I det här inlägget fokuserar vi på TikToks egna verktyg Effect House.

Välj rätt system och verktyg för ditt AR-filter 

Det är skillnad på systemen du använder för att koda ett AR-filter men en gemensam nämnare är att alla system är bundna till olika plattformar. Systemen använder också visuell kodning, vilket betyder att det är stora delar av processen som är färdigkodade. Det du behöver lista ut är hur komplext du vill att ditt filter ska vara och såklart om programmet möjliggör de delarna du behöver för att bygga din vision.

Ska du skapa ett spel? Förvränga ett ansikte? Eller placera en animation i rummet? Om du vill börja med något enkelt så kan ett filter för ansikten vara en bra start för att lära sig mer. Det krävs minimal kodning i de flesta programmen för att få det att funka. Det du behöver är en kul idé och lite kreativitet.

”INGENTING ÄR OMÖJLIGT”
– Gunde Svan på SVT någon gång under 90-talet

Appen Discord är din bästa vän när du skapar AR-filter

Med en nypa kreativitet och med en liten Gunde Svan på axeln (till emotionellt stöd) så går det mesta att skapa. Visst, det finns också mycket att förhålla sig till. En bra sak att hålla koll på är till exempel begränsningar kring filstorlekar. Du kommer snabbt behöva lista ut hur en variabel kopplar till en annan, vad skillnaden på olika nodes är och hur f*n man felsöker när det buggar.

Ett tips här är att hoppa in på chatt-appen Discord och gå med i chattrådar för AR-filter. Effect House har ett fantastiskt supportteam som svarar på frågor och guidar kreatörer. Använd dom om du kör fast!

I Effect House jobbar du med så kallade Nodes, färdigkodade block som kopplar ihop funktioner du vill ha i ditt filter. Inom varje Node-kategori finns många alternativ och det är lite av en djungel i början. För att göra startsträckan lite kortare, I give to you, en lathund med några av de där krångliga kopplingarna som ingen förstår sig på i början.

Begrepp i Effect House – TikTok:

  • Variabel – Precis som i matematiken är det ett flexibelt värde i ditt flöde.
  • Subgraph – Är en samling med nodes för att städa upp ditt flöde. Tänk dig att sortera i mappar.
  • Node – De färdigkodade blocken du använder för att koppla ihop funktioner.
  • Math – Används t.ex. om du vill multiplicera ett objekt vid en interaktion.
  • Boolean – Bestämmer flödet mellan nodes baserat på sant eller falskt. Kan användas för att bygga spel eller för att trigga att något händer vid en speciell punkt.  

Tips om ditt AR-filter inte fungerar

Det finns så många olika delar som kan bugga ur och göra att de grå håren på hjässan blir allt fler. Mitt bästa tips till dig som skapar AR-filter: kolla om det ligger en node och simmar runt utanför ditt flöde. Kanske har den lagts någonstans i ett hörn? Radera och håll tummarna för att ditt filter flyter på. Annars, hoppa in på Discord.

Är det nyutvecklade nodes du använder kan det fortfarande finns buggar i den inre koden, dem rår du inte på, men det kan vara skönt att veta om det är ett känt problem eller om det är dags att börja hälla upp den sjunde koppen kaffe…

Steg för steg-guide för att skapa ett AR-filter:

  1. Brainstorma fram din galnaste idé
  2. Koka ner den till något som kan vara genomförbart 
  3. Hacka upp idéen i de stora funktionerna och rita upp ett flowchart 
  4. Är du inloggad på rätt konto? 
  5. Börja koda i block och packa ner i subgraphs
  6. Funkar det? 
  7. Provkör på plattformen innan du publicerar, det flesta programmen visar inte alla buggar när du kikar i demorutan
  8. Demovideo, beskrivning, namn, omslagsbild
  9. Publicera! Inom de närmsta dagarna kommer du se hur siffrorna börjar ticka uppåt ju fler användare som använder ditt filter

Om du behöver mer hjälp är det bara att kontakta oss.

Lycka till! <3

//Felicia