Pokémon Go och augmented reality

Det är väldigt mycket snack om Pokémon Go nu, och det innan spelet/appen ens egentligen lanserats i Sverige. Många av de som lyckats börja använda appen redan verkar helt lyriska och fångade av spelet.

Appen är baserad på augmented reality och verkar vara den första tillämpningen av augmented reality (s.k AR) som slår stort. Därför tänkte vi att det kan vara på sin plats att förklara vad AR är för något.

AR är inget nytt utan har funnits länge. Men det som funnits tillgängligt har bara varit känt och använt i mindre (och rätt så nördiga kretsar.

Augmented reality betyder förstärkt eller förbättrad verklighet. Virtual reality eller virituell verklighet upplevs genom att du exempelvis tar på dig ett par VR-glasögon (tex Oculus) stänger ute den fysiska verkligheten omkring för att uppleva en annan digital verklighet. När man använder AR så ser man sin omgivning men med ett tillagt informationslager ovanpå det du ser omkring dig. En slags AR var Google Glasses som man nog nu kan konstatera blev en flopp.

Men viktigt att poängtera är alltså att de som ser ut att gå runt som zombies i själva verket ser omgivningen i sin kameravy. Så det är alltså inte riktigt så illa eller så skrämmande som alla de vanliga teknikföraktande kanalerna och instanserna redan hunnit försöka få det till när det gäller folk som nu går all-in med Pokémon Go. Emanuel Karlsten skrev en bra krönika om just det idag på GP.

Layar

En annan slags AR som funnits länge är appen Layar. Den kan beskrivas närmast som en webbläsare för din kamera. För i Layar kan du plocka in olika informationslager och exempelvis få se vilka av dina Twitter-vänner som verkar finnas i närheten av dig (senaste tweets syns i kameravyn där de twittrade, när de twittrade och hur långt bort det är/var)

Tidigare hade svenska Booli ett informationslager för Layar där du kunde se lediga bostäder i din omgivning där du står just nu. Fanns det en ledig lägenhet i ett hus du ser i kameravyn genom appen Layar så kunde du klicka på den och se hela objektsbeskrivningen via Boolis informationslager för Layar. Booli bloggade om detta här 2009 men det hela verkar nedlagt nu för det finns ingen information i Booli-lagret på Layar mera.

Eniros AR

Eniro hade ett tag också en AR-funktion där man bla i en kameravy kunde se åt vilket håll det fanns tunnelbanestationer i Stockholm. Funktionen verkar inte finnas kvar och med tanke på att det tycks som att nästan inga använder några av Eniros tjänster längre, så var det nog inte särskilt många alls som använde den funktionen.

iButterfly

Spelet/appen iButterfly var populär i Japan redan 2010. Det var egentligen samma spelidé som Pokémon Go verkar vara. Man fångade digitala fjärilar som man bara såg via mobilens kamera. Appen verkar finnas kvar men blev aldrig någon stor hit här i Sverige.

Lappset

Lappset AR app Park Planner

Vår kund Lappset lanserade appen Park Planner förra året där deras kunder fick möjligheten att placera deras produkter inom parkutrustning i sin tänkta miljö så man fick en möjlighet att prova exempelvis vilken modell av parkbänk som skulle passa bäst på en viss plats och i vilken färg den borde vara. En uppskattad möjlighet även för folk som skulle vilja skicka in ett väldigt konkret medborgarförslag till sin hemkommun på vart man borde placera ut fina och praktiska parkmöbler.

AR + Pokémon = sant

Jag har inte spelat några Pokémonspel på Nintendos konsoller. Men jag ser fram emot att testa detta. Om inte annat pga av att jag länge varit intresserad och fascinerad av AR och samtidigt varit lite frustrerad av att folk inte verkat förstå potentialen och nyttan med AR-tekniken.

Jag gissar även att vi kommer att prata en del om Pokémon Go när jag och chefen ska ut på föreläsningturné i höst för att prata om ungas internetanvändning och spelvärlden i vårt CSR-projekt ”Sluta strutsa”. För som jag sa i slutet av denna intervjun som SVT Nyheter gjorde med mig den 19 maj apropå en Uppsala-skolas fåniga idé om mobilfria zoner:

”Det går att använda mobilen för att få ut barnen med särskilda appar. ” (<— #nostradamus). Vilken skola blir först med att ordna en Pokémon Go-friluftsdag?

/Daniel