> #slutastrutsa

.

#slutastrutsa

Salgado drev CSR-projektet #slutastrutsa under 2016. Det handlade om att utbilda vuxna i ungas nätvanor för bemöta deras oro.

#slutastrutsa
Charlotte och Daniel med sina barn

Projektbeskrivning

Många föräldrar oroar sig för sina barns användande av onlinespel och sociala medier. Internet behöver inte vara farligt men vi måste prata om det, så att föräldrar slutar stoppa huvudet i sanden och lär sig att förstå sina barn. Det är vanligt att föräldrar och lärare känner att de har svårt att hänga med och förstå de ungas digitala vanor. En del kanske inte orkar ta tag i problemet, utan stoppar istället huvudet i sanden. Men det finns många frågetecken. Hur mycket får mitt barn spela onlinespel? Tänk om mitt barn blir mobbat på Instagram? Och tänk om hen blir kontaktad av någon olämplig?
”Låt oss komma ut och prata om det här. Vi måste sluta strutsa.”
– Charlotte da Silva, VD Salgado Kommunikation
Vi på Salgado har på grund av dessa frågetecken bestämt oss för att, genom gratis föreläsningar, ge lärare och föräldrar större förståelse i ämnet, så att de kan lära sig hur de ska tackla sina funderingar. Vår ingång är att Internet inte är farligt. Inte sociala medier heller. Det som är farligt är att många föräldrar inte känner till hur interaktionssamhället fungerar. De är själva inte med i det samspel som sker online via sociala medier och spel. Vi vill vägleda föräldrar i de vanligaste digitala och sociala kanalerna. Daniel Erkstam och Charlotte da Silva är två uppskattade föreläsare inom området sociala medier och de är själva föräldrar. Daniel är även spelnörd och har stor förståelse för spelkulturen. Charlotte och Daniel ger sin respektive syn på hur man som vuxen bäst ser till att man kan vara en förebild och ha förståelse för barns vardag. Vi lovar att bjuda på en inspirerande och lärorik stund som ska väcka nya tankar. Vi hoppas att vi kan byta ut okunskap och oro mot kunskap och trygghet. Så snälla, låt oss komma ut och prata om det vi kan bäst!

Pressklipp

Den 2 maj 2016 bjöds vi in till P4 Radio Uppland för att kommentera en tragisk händelse veckan innan där en ung flicka blev misshandlad och händelsen livesändes på Periscope av andra ungdomar. Vi fick samtidigt tillfälle att informera om detta projekt som handlar om just ungas användning av sociala medier och hur vuxna behöver ha bättre koll på vad unga gör både offline och online. (Radioinslaget finns tyvärr ej kvar längre på Sveriges Radios hemsida)

Den 19 maj 2016 intervjuades Daniel Erkstam av SVT Nyheter i Uppsala angående en Uppsala-skolas förslag att införa mobilfria zoner på skolan.

Den 29 juni 2016 skrev UNT om vårt CSR-projekt och föreläsningen i denna artikel.

Och den 10 oktober 2016 gjorde UNT en uppföljning om vår föreläsning under rubriken ”Byt fokus, föräldrar”.

23 november 2016 intervjuades Daniel Erkstam av P4 Radio Uppland om vad man som förälder skall göra när ens barn blir utsatta för något obehagligt online, såsom tex sexuella trakasserier/ofredande.

Projektansvariga

Vad kul att du vill prata med vår uggla. Tyvärr har vi ingen pratande uggla. Men skicka din fråga till oss så svarar våra kloka medarbetare.