Sluta skyll avsaknad av fysisk kontakt på digitaliseringen

folksamling

Allt för ofta får skrämselprofeter som psykologer och andra experter för stor plats i, framförallt, traditionella medier. För en orolig individ som har svårt att se sitt liv och sina värderingar få utrymme mitt i digitaliseringen, målar man upp en bild som mer är hämtad från 80-talets science fiction filmer. Ett liv i isolering med begränsad fysisk kontakt. Digitaliseringen bildar inte två diken där vi behöver kämpa med att hitta en balans.

Digitaliseringen effektiviserar där fysisk kontakt inte tillför något i processen parallellt som den ökar möjligheterna till fysiska möten. Det existerar inga diken. Digitaliseringen är mer komplicerad än så. Den liknar mer ett spindelnät som breder ut sig över individ, samhälle och infrastruktur.

Inom dialogen kring digitaliseringen har vi länge pratat om IOT (internet of things) som innebär att föremål är uppkopplade. Alla fysiska föremål kommer teoretiskt att kunna kopplas upp vilket innebär att produkter som tjänat ett och samma syfte under hela sin livstid kommer att få fler användningsområden. Vi kommer troligen att klassa ett föremål som trasigt om vi inte kan prata med det. Eller om vi inte kan skicka en tanke till det, om vi tror på Elon Musks pågående projekt där man arbetar på en produkt för digitalisering av hjärnan.

Till och med bananer är uppkopplade idag. Men det är ju helt bananas! Varför ska en banan kunna prata?

bananer som är uppkopplade och har tankebubblor

Maersk, ett av världens största transport och logistikföretag, har minskat svinn sedan bananerna under frakt kan tala om ifall att de börjar bli bruna och behöver en annan luftfuktighet eller placering.

Med AR (augmented reality) och VR (virtual reality) kommer vi i långt större utsträckning umgås och upptäcka platser och föremål utan att fysiskt vara på plats. Samtidigt som det fysiska rummen kommer att förstärkas med så kallade digital objects. Då vi troligen kommer att ha ”skärmen”, som vi benämner det idag, framför ögat, (eller i ögat) blir det en naturlig del i vår vardag. Är det inte fantastiskt att kunna få upp en film om vad som pågår inne i den offentliga byggnaden du just fäst din blick på? Eller uppleva att du springer på Santa Monica beach när du i själva verket står på ett löpband? Under F8 mötet i förra veckan presenterade Mark Zuckerberg möjligheterna de öppnar upp för utvecklare att lägga till AR-filter och AR-funktionalitet baserat på lokala traditioner, trender och användningsområden.

I februari var jag i Palo Alto och hade förmånen att besöka Facebooks huvudkontor, Google, The Institute for the future och Sony. Man pratade genomgående om vikten av att förstå key shifts.

Vi går från

  • ägande till access
  • kol till elektricitet/batteri
  • manuell till autonom
  • ogenomskinlig till transparent
  • big data till liquid data

Om vi stannar upp en stund kring ”från manuell till autonom” så tänker nog de flesta av oss på självkörande bilar. Addera nu nyckelskiftet ”från ägande till access”.

För många av oss är bilen och eget körkort synonymt med frihet. Vi som har körkort kan nog alla minnas känslan som svallade igenom kroppen när vi blev godkända på uppkörningen. Och åt andra hållet, begränsningen när man inte har tillgång till bil. Troligen kommer du inte behöva äga en bil inom snar framtid och du kommer inte heller behöva körkort för att åka bil. Så vad kommer att hända när alla får tillgång till bil? Det kommer att påverka på så många plan att det krävs en helt egen bloggpost om det. Men jag vill ge dig en tankeställare, det kommer givetvis minska hinder för fysiska möten. Och restaurangbranschen spår en lysande framtid med ökade intäkter.

Självfallet finns det baksidor med digitaliseringen och framför allt enorma utmaningar. Men summa summarum, du behöver nog inte oroa dig för att den kommer minska den fysiska kontakten mellan människor. Digitaliseringen effektiviserar där fysisk kontakt inte tillför något i processen parallellt som den ökar möjligheten till fysiska möten.

Om du har för lite fysisk kontakt så bör du se över om du inte har för lite digitalisering i ditt liv.

/Charlotte da Silva, VD Salgado