Intressant Twitter-data från när och fjärran

I veckan skrev Mashable om en intressant Twitter-rapport. Det är Twitter själva som analyserat frekvensen på vissa uttryck under veckans dagar och även jämfört mellan årets månader. Därmed fick de fram intressanta grafer som visar när vi tenderar att oftare skriva de engelska uttrycken ””feel happy,” ”feel sad,” ”hungover,” och ”late to work.” så mätningen gäller alltså endast de som twittrar på engelska.

Den första bilden visar när vi känner oss glada och ju mörkare blå färg desto mer frekvent har orden ”feeling happy” använts:

Det är alltså väldigt tydligt att vi nu under mars månad känner oss som lyckligast under fredag-lördag. Men en annan intressant reflektion är att vi inte alls är lika lyckliga under årets första 6 månader som under de 6 sista med en tydlig peak i november och december då vi framför allt under tisdagar till torsdagar twittrar mes om hur lyckliga vi känner oss.

När är vi deppiga då?

Tittar vi på motsatsen och när folk har twittrat om att de känner sig ledsna dvs använt uttrycket ”feeling sad” så är det ett blekare diagram än ovanstående. Men det är slående att diagrammen påminner om varandra. Vi twittrar mer om att vi känner oss ledsna i slutet av året än i början av året. Och särkilt få deppiga tweets är det under mars till maj.

Denna analys fick mig att tänka på en rolig Twitter-visualisering som jag hittade för ca 5 år sedan. Det är Twistori som ger dig möjligheten att se de senaste tweetsen på orden ”love, hate, think, believe, feel, wish”.

Svenska Twitter presenteras igen

I morgon är det dags för Datamining-Ninjan Hampus Brynolf att presentera årets upplaga av Twittercensus. Det är en kartläggning av svenska Twitter eftersom Hampus analyserar alla Twitter-konton som i huvudsak twittrar på svenska. Och dessutom kartlägger alla dessa konton i en mycket trevlig och tydlig visualisering där samtliga konton samlas i kluster efter hur de hänger ihop med varandra. Jag har följt denna kartläggning år för år och det är alltid en lång rad intressanta fakta som kommer fram. Exempelvis:

  • Hur många aktiva Twitterkonton finns det som twittrar i huvudsak på svenska?
  • Vilka nya kluster har flyttat in på Twitter
  • Andra intressanta iaktagelser i frågan om kluster och sammanslutningar av Twitterkonton.

Så här såg Twittercensus ut 2013:

Twittercensus 2013

Det överlägset mest intressanta fakta som Hampus kunde visa för ett par år sedan var att i det stora klustret med politiker så syntes tydligt att den stora massan politiker och politiskt intresserade följde varandra på Twitter oavsett politisk tillhörighet och färg, men med ett enda undantag. För Sverigedemokraterna fick en egen färg på sitt kluster av visualiseringsverktyget för att de bara följde varandra.

I morgon eftermiddag är jag på plats för att få höra om detta årets upptäckter och data vilket ska bli mycket intressant. Har du inte anmält dig till presentationen men ändå vill ta del av den så finns stor chans att det kommer att sändas live på Twittercensus.se eller så får du hålla koll på hashtag #twittercensus på…Twitter. Ser även att Hampus ska vara med på Godmorgon Sverige imorgon och prata om den senaste mätningen/datainsamlingen.

/ Daniel Erkstam